LSV: Osuda ruskih pretnji na Balkanu

LSV: Osuda ruskih pretnji na Balkanu

21/03/2018 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da zvanična Rusija, posle neuspelog državnog udara i pokušaja nasilnog zbacivanja vlasti u Crnoj Gori, koncentriše svoj pritisak na Makedoniju. Zbog toga osuđujemo najnovije pretnje i pritiske koje ruska diplomatija upućuje Makedoniji, navodi Nenad Čanak u pisanoj izjavi medijima.

Dodaje i da LSV veoma podržava napore koje makedonski premijer i predsednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev ulaže u izgradnju demokratskog i građanskog društva u kome bi svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bili ravnopravni. LSV sa simpatijama gleda na procese demokratizacije makedonskog društva i posebno na akcije u borbi protiv korupcije i izgradnji pravne države u Makedoniji.
Liga socijaldemokrata Vojvodine pruža snažnu podršku i spoljnopolitičkoj orijentaciji nove makedonske vlade koja ulaže velike napore u cilju postizanja mira sa svim svojim susedima. Od posebnog značaja su pregovori o imenu Makedonije koje bi bilo prihvatljivo svim njenim susedima.

Ubrzani procesi evroatlanskih integracija i posebno poziv za ulazak u NATO, od ključne su važnosti za stabilizaciju prilika u Makedoniji, ali i za postizanje demokratskog i razvijenog Balkana. Zbog toga su svi pritisci iz Rusije ili neke druge zemlje, koji vode ka zaoštravanju odnosa ili destabilizaciji prilika u regionu, direktan akt protiv interesa društava i svakog pojedinca u jugoistočnoj Evropi. (Press LSV)♦