Beogradski fesival igre: u Operi Madlenianum večeras nastupa Poljski teatar igre

Beogradski fesival igre: u Operi Madlenianum večeras nastupa Poljski teatar igre

20/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Petnaesti Beogradski festival igre pod sloganom “Prestonica”, počeo je 15. marta i trajaće do 4. aprila u Beogradu i Novom Sadu. Nastupiće 15 trupa iz 14 zemalja.


Nastupaju baletske trupe iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade.
Beogradska publika u Sava centru već je videla predstavu “Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua.
Ovm vizuelnom umetniku i koreografu dodeljeno je i priznanje “Jovan Ćirilov – za korak dalje”.
U Sava centaru 17. marta svečano je počeo Festival igre nastupom kompanije Vertigo iz Izraela. Ovo je bilo i njeno prvo gostovanje u Srbiju. Koreografkinja predstave “Jedan, Jedan i Jedan” bila je Noa Verthajm. Predstava slavi energiju, i još jednom potvrđuje jedinstvenost izraelske savremene igre. Ocenjena je kao “putovanje za sva čula”.
Pozorište na Terazijama 18. i 19. marta ugostilo je Kompaniju Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena. Ingimarsonova ovog puta prikazala je predstavu “Aerodrom”. Inspirisan prostorom velikih aerodroma, reditelj i koreograf Ingimarson se na zanimljiv način bavi svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion. Zgrada u kojoj se sudaraju snovi, šoping i pretresanje ljudi na traci, za njega postaje mesto nadrealnog ambijenta i mogućnost za duhovitu analizu poznatih situacija.

Večeras u Operi Madlenianum Poljski teatar igre iz Poznanja prvi put gostuje u Srbiji, sa delom norveškog koreografa Jua Stromgrena. Nagrađivan celovečernji komad “Četrdeset” kreiran je za 18 izuzetnih igrača, uz zanimljiv oslonac u dramskom tekstu i zapletu po kome je ovaj autor poznat.♦