Putin ponovo predsednik Rusije: Da li će po stažu premašiti Staljina?

Putin ponovo predsednik Rusije: Da li će po stažu premašiti Staljina?

19/03/2018 Off By

 

Vladimir Putin, novi – stari predsednik Rusije, vlada ovom državom već 18 godina, a rezultati izbora govore da će to nastaviti i narednih šest godina. Ukoliko mandat završi do kraja, približi će se Staljinu, koji je na čelu Rusije bio 29 godina.

Putin, suvereni lider Rusije i jedan od najmoćnijih državnika na svetu, i pored kritikama i sankcijama Zapada zbog kršenja ljudskih prava i autokratske vladavine, po mnogima nikada nije bio jači.
Putin je rođen u Lenjingradu (danas Sankt Peterburg) 1952. godine. Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine i potom je regrutovan u obavještajnu službu KGB. Od 1985. do 1990. godine radio je u Istočnoj Njemačkoj. Bivši obavještajac i džudista, brzo je napredovao u službi. Obaveštajac kojeg je prepoznao Jeljcin Nakon ujedinjenja Njemačke, Putin je vraćen u tadašnji SSSR, u Lenjingrad, gdje je u julu 1990. godine dobio posao na Lenjingradskom univerzitetu, na katedri za inostrane poslove. Godine 1991. postaje šef Međunarodnog odbora u Uredu gradonačelnika Sankt Peterburga. U augustu 1996. godine seli se u Moskvu, gde postaje član administracije predsednika Borisa Jeljcina. Bio je šef Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (jedne od službi nasljednica KGB-a) od juna 1998. do augusta 1999. godine, a takođe je radio kao sekretar u službi bezbednosti od maja do augusta 1999. godine. U politiku ga je uveo prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin. Na mesto premijera u vladi Rusije postavio ga je u avgustu 1999. godine. Putin je postao peti ruski premijer za manje od 18 meseci. Tada niko nije očekivao da će javnosti nepoznati Putin na tom mestu ostati duže od njegovih prethodnika. Ali, Jeljcinovi glavni protivnici, gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov i bivši premijer Jevgenij Primakov, već su bili u kampanji za predsedničke izbore.
Putin je ubrzo izgradio reputaciju čuvara reda i zakona i nepopustljivog borca za ruske interese u ratu u Čečeniji, zbog čega je postao najpopularniji političar u zemlji. Iako nije bio član nijedne stranke, podržao je stranku Jedinstvo, koja je na izborima za Dumu u decembru 1999. godine osvojila najveći broj glasova.
Dana 31. decembra 1999. godine Jeljcin neočekivano podnosi ostavku i imenuje Putina privremenim predsednikom. Predsednički izbori održani su 26. maja 2000. godine, a Putin je pobedio u prvom krugu.
Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mestu predsjednika Rusije zamenio Dmitrij Medvedev, već sedećeg dana Putin je po drugi put postao ruski premijer. Drugi premijerski mandat mu je trajao do 7. maja 2012. godine, a od tada je predsednika Ruske Federacije. Rotacija je izvršena kako bi Putin mogao ponovo da bude predsednik. Putin je bio oženjen Ljudmilom, s kojom ima dve kćeri, Mariju i Jekaterinu. Još 2. aprila 2014. godine razveli su se, nakon 30 godina braka.(Agencije)♦