Makedonija: Albanski postao zvanični jezik

Makedonija: Albanski postao zvanični jezik

15/03/2018 Off By


Sobranje Makedonije usvojio je u sredu,14. marta, bez amandmanske rasprave, Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Za usvajanje su glasala 64 poslanika, nije bilo protiv i uzdržanih.
Predsedavajući Sobranja, Talat Džaferi, iz redova albanske Demokratske unije integracija, odbacio je raspravu o skoro 36 hiljada amandmana koje je na taj zakon podnela najutjecajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE.
To je zamalo dovelo do incidenta između bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Džaferija.

Obezbjeđenje Sobranja je spriječilo fizički sukob predsednika parlmenta Taljata Džaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Makedonoije Nikole Gruevskog. Incident se, kako prenose mediji, dogodio u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o zakonu o jezicima.

Zakon je bio usvojen u parlamentu u januaru, ali je predsednik Makedonije Ðorge Ivanov odbio da ga potpiše i vratio ga je u Sobranje.
Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja pretnju po unitarni karakter države i krši njen Ustav.

Premijer Zoran Zaev naveo je da je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.(Agencije)♦