Potpisan protokol o saradnju SANU i Vojske Srbije!

Potpisan protokol o saradnju SANU i Vojske Srbije!

09/03/2018 Off By

 

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić i rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna potpisali su danas protokol o saradnji dve institucije.

 

– Srpska akademija nauka i umetnosti nam je učinila čast time što je prepoznala značaj Vojske Srbije, ne samo Vojske Srbije kao odbrambene institucije ove zemlje, već i kao institucije koja se bavi promišljanjem, koja se bavi naukom, institucije koja ima potrebu da se obrazuje i da unapređuje svako svoje znanje. I na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i na Vojsci Srbije je da nastave da budu čuvari onih temeljnih vrednosti koje su ovaj narod učinile velikim i koje su ovaj narod učinili vrednim pamćenja i vrednim postojanja – naglasio je ministar odbrane Aleksandar Vulin dodajući da nema slobodnog naroda u kome nema Akademije i Vojske.
Govoreći o značaju potpisanog protokola, akademik Kostić je istakao da je Srpska akademija nauka i umetnosti u svojoj ulozi nacionalne institucije upućena i na druge nacionalne institucije i saradnja sa Vojskom Srbije je strateški iskorak.

– Postoji zaista ogroman broj tema koje mogu da budu zajedničke, jer je iluzija da jedna institucija u Srbiji može da ima svu pamet i svo znanje koje je potrebno da se odgovori na pitanja i našeg identiteta, ali ono što je još značajnije, naše budućnosti. Ova vrsta mreže koju pokušavamo zajednički da pravimo i da jedni drugima zapravo pomognemo u iznalaženju najboljih odgovora je, čini mi se, civilizacijsko pitanje. Ono je postojalo i ranije, nismo ga mi izmislili, ali mi se čini da danas nešto intenzivnijim korakom krećemo u tom pravcu.

Prema rečima generala Vurune, SANU uvek imala važno mesto u vojnom obrazovanju, a o tome svedoči i činjenica da je kasarna, u kojoj su smešteni Univerzitet odbrane i Vojna akademija, nazvana po akademiku i generalu Jovanu Miškoviću.

– Danas smo potpisali ugovor, sporazum kojim se daje odličan okvir da produbimo našu saradnju. Već smo razgovarali i dogovorili se da formiramo mešovitu komisiju koja će definisati zajednička polja saradnje. Ono što je za nas jako važno je da naše vojne nauke – strategiju, operatiku, taktiku, komandovanje i logistiku odbrane, uz pomoć SANU, učinimo vidljivim i da ojačamo te nauke. Siguran sam da i mi možemo doprineti razvoju i radu SANU. Već ove godine, na jednom naučnom skupu učestvovaćemo i pokazaćemo koliko naše vojne nauke mogu da nam pomognu i u tumačenju prošlosti a i u rasvetljavanju nekog budućeg vremena.
Reč je o protokolu koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva od značaja za nauku i obrazovanje u Republici Srbiji, zaštitu naučne građe, podsticanje naučnog staralaštva, kao i drugih ciljeva od značaja za razvoj nauke i obrazovanja u Republici Srbiji.(Press VS)♦