Skopje: suđenje Zoranu Zaevu zbog korupcije!

Skopje: suđenje Zoranu Zaevu zbog korupcije!

07/03/2018 Off By

 

Posle nekoliko odlaganja juče (utorak 6. mart) je na sudu u Skoplju počeo proces za korupciju protiv makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Zoran Zaev, 43-godišnji socijaldemokrat na vlasti od juna prošle godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 evra od lokalnog poslovnog čoveka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gde je bio gradonačelnik.

“Dokazat ćemo da je Zaev dok je bio gradonačelnik Strumice 2013. primio mito i da je kriv”, rekla je državna tužiteljka Valentina Bislimovska.

Početak tog procesa je redovno bio odgađan od početka 2016. godine.

Zaev je upozorio da se radi o zlonamernoj optužbi protiv njega kako bi ga sprečili da se bavi politikom. On je posle saslušanja novinarima rekao da će dokazati apsurdnost te optužbe za mito.

Državno tužilaštvo planira da prikaže videosnimak napravljen skrivenom kamerom tokom razgovora Zaeva s poslovnim čovekom, a premijerov branilac Filip Medarski osporava verodostojnost tog dokaza.

Zaev tvrdi da je pitao poslovnog čovjeka može li da da donaciju za izgradnju crkve, a ne mito.

Video snimka je objavljena 2015. na YouTubeu, na vrhuncu političke krize u Makedoniji, kada je opozicija koju je tada vodio Zaev objavljivala snimke masovne korupcije vlasti premijera Nikole Gruevskog.♦