Amfilohije (i dalje) proziva srpsku u crnogorsku vlast

Amfilohije (i dalje) proziva srpsku u crnogorsku vlast

05/03/2018 Off By
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poželio je da se njegove bojazni za ono što radi aktuelna vlast u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije ne ostvare, i da se, kako je rekao, “onaj koji je na čelu Srbije i stvarno bori za ono što kaže”.

 

Ovo nije prvi put da mitropolit napada vlast u Srbiji po pitanju Kosova.

Mitropolit crnogorsko-primorski početkom godine je rekao da se boji da politika predsednika Srbije “vodi izdaji Srbije i Kosova”, kao i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić promijenio.

On je govorio na promociji monografije “Zadužbine Kosova i Metohije – istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda” u kripti podgoričkog Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su o Kosovu pisali i govorili svi značajni srpski intelektualci, dokazujući tako svoju vjernost Kosovskom zavjetu, “koji nije mit, već istorijsko opredjeljenje”.

Dodao je da postoje i oni koji se Kosova i tog zavjeta odriču i da je to “zločin prema samima sebi i sopstvenoj istoriji”.

“Kosovo je mjerilo naše vjere i naše nevjere”, poručio je mitropolit Amfilohije.

On je kazao da su u nevjeri najdalje otišli “sledbenici Brozovih nevjernika i bezbožnika, savremeni neokomunisti koji su danas na vlasti u Crnoj Gori”.

“Oni presijecaju žilu kucavicu Crne Gore, i odriču se sebe samih, odriču se izvorne Crne Gore, petrovićevske Crne Gore”, rekao je mitropolit Amfilohije, koji se zapitao i u čije ime, kojeg naroda se aktuelna vlast odrekla Kosova, odnosno priznala ga i sada crta granice.♦