Prtiština – Junker poručio: :”Veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti”

Prtiština – Junker poručio: :”Veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti”

01/03/2018 Off By

 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je prištinske vlasti da poboljšaju veze sa Beogradom i da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Reuters.

 

 

Navodi se da je Junker u sredu u Prištini kazao da su “veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti” za put ka Evropi.

Junker je rekao i da je važno da odnosi Beograda i Prištine počnu da se razvijaju na “novim osnovama” i da je u tom kontekstu važan pravno obavezujući sporazum.

“Važno je da Srbi i kosovski Albanci pronađu pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti da zajedno dalje napredujete ka Evropi”, rekao je Junker na konferenciji za novinare posle susreta sa predstavnicima kosovskih institucija.

Junker je ponovio da strategija o proširenju EU ističe važnost reformi koje moraju biti preduzete u regionu i na Kosovu i da te reforme moraju da budu fokusirane na poštovanju vladavine prava, jačanju pravosuda, pravde i na poštovanje osnovnih prava.

Prema njegovim rečima, od presudne je važnosti da kosovski parlament ubrzano izglasa ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom i da je to važan korak na putu ka liberalizciji viznog režima.

“Datum ce biti posledica napretka ostvarenog u vezi sa demarkacijom”, poručio je Junker koji je u Prištini boravio sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i sigurnost EU Federikom Mogerini i komesarom za evropsku i susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Kosovska TV na srpskom jeziku prenosi da je Junker, u prisustvu Mogerini i Hana, sa predstavnicima kosovske vlade razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji.

Kosovski predsednik Hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom izjavio je da “očekuje da EU, odnosno Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje” kako bi dijalog Beograda i Prištine koji se održava u Briselu bio nastavljen “što pre”.

Tači je izneo tvrdnju da su institucije u Prištini “posvećene nastavku ovog dijaloga”, jer je to, kako je rekao, u interesu “dveju zemalja”.

“Očekujem da EU, odnosno Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje, da ovaj proces počne što pre i da ima podršku EU. Dijalog je jedini put koji vodi naše zemlje napred”, ocenio je Tači na koferenciji za medije sa Junkerom.

Hahn je po današnjem dolasku u Prištinu napisao na Twitteru da je potrebno “da cijeli region nepreduje”.

“Dobro je biti na Kosovu. Potreba da čitav region napreduje napred na osnovu individualnih zasluga”, naveo je Hahn na ovoj društvenoj mreži.♦