Protest u Skoplju: “Zaev, ti si izdajnik!”

Protest u Skoplju: “Zaev, ti si izdajnik!”

28/02/2018 Off By

 

Grčka zastava zapaljena je sinoć u Skoplju na protestu na kojem je zatraženo od Vlade Makedonije da prekine pregovore sa Grčkom oko imena.

Na protestu koji je započeo ispred Info centra EU, a završen ispred Sobranja Makedonije, prema procenama izveštača učestvovalo je nekoliko hiljada građana.

Demostranti su nosili makedonske zastave, među kojima i sa suncem iz Vergine, uzvikivali “Makedonija, Makedonija” i pevali “Jedno ime imamo, u duši ga nosimo, za tebe život dajemo, o Makedonijo” i druge patriotske pesme, poručujući premijeru Makedonije Zoranu Zaevu da je izdajnik. Na skupu je govorio i vladika Makedonske pravoslavne crkve Petar Agatangel.

Učesnici protesta su zatražili da se prekinu pregovri sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusjedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, i da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Protestom, u orgvanizaciji nekoliko makedonskih nacionalnih patriotskih organizacija, obilježena je godišnjica početka protesta “Za zajedničku Makedoniju” koji je završen nasilnim upadom u parlament 27. aprila 2017. godine.

Najveća opziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE juče je saopštila da ne stoji iza protesta koje su organizatori nazvali “protestnim maršom za odbranu imena Makedonije”.♦