RUSKI AMBASADOR U BIH//: Stabilnost Evrope zavisi od odnosa Hrvatske i Srbije

RUSKI AMBASADOR U BIH//: Stabilnost Evrope zavisi od odnosa Hrvatske i Srbije

24/02/2018 Off By
Ruski ambasador u Bosni i Herceovini Peter Ivancov u intervjuu koji je danas objavio banjolučki list “Glas Srpske”, rekao da stabilnost u jugoistočnoj Evropi zavisi od odnosa Hrvatske i Srbije, a oni direktno utiču i na stanje u Bosni i Hercegovini.

U isto vreme predsednik RS Milorad Dodik u odvojenoj izjavi najavio jačanje veza tog entiteta s Rusijom.

Ivancov je ponovo odbacio tvrdnje kako se njegova zemlja meša u unutašnje odnose u BiH preko veza koje je učvrstila s vlastima u Republici Srpskoj kao i da time pokušava da nametne svoj uticaj na Balkanu.

-Rusija se nikada ne meša u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. Teza o nekom uticaju Rusije u BiH dolazi izvana”, rekao je Ivancov, ali se istovremeno odlučno usprotivio mogućem održavanju zajedničke vojne vežbe oružanih snaga BiH i američke vojske na poligonu Manjača nedaleko od Banje Luke na proleće iduće godine.

Najava takve vežbe postala je udarna tema medija u RS koji su bez dokaza tvrdili da je odlučeno da će američki avioni A-10 pri tom koristiti streljako oržje s osiromašenim uranijumom.

Takve tvrdnje demantirali su i iz Ministarstva obrane BiH i iz ambsade SAD-a u Sarajevu, no mediji bliski režimu Milorada Dodika nastavili su da ih ponavljaju, a pridružio im se i ruski ambasador konstatacijom kako bi to “bio zločin”.

Njegov je stav da je već sama najava vojne vežbe na Manjači podigla napetosti u BiH uz zaključak kako to ne doprinosi stabilnosti u zemlji.

Ivancov je ponovio kako se Moskva protivi bilo kakvim intervencijama visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, a za svoju zemlju rekao je kako političarima u BiH pokušava da pomogne da kompromisom dođu do rešenja za otvorena pitanja.

Predsednik RS Dodik je u odvojenom intervjuu za Televiziju RS (RTRS) izjavio kako veruje u dalje učvršćenje odnosa s Rusijom i kako se nada da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u junu posetiti Banju Luku. Dodik pojašnjava kako je Lavrov taj poziv “zapisao u svoj notes”.

Dodik se ranije ovoe nedelje u Beogradu sastao s Lavrovom, a za RTRS je kazao kako su razgovarali o “nepotrebnom širenju proturuske histerije u regionu i u BiH”.

“Rusija ne želi ništa osim Dajtonskog sporazuma, spremna je da stane iza stajališta Srbije i to su jasno formulisali:
‘Mi stojimo iza politike Srbije, a politiku Srbije definira Srbija.’ Tako su i nama rekli: ‘Mi stojimo iza Dajtonskog sporazuma, teritorijalni integritet BiH je neupitan.’ Vi u BiH se možete dogovarati, mi poštujemo vaš dogovor i to je ono što oni rade”, rekap je Dodik.(Agencije)♦