NBS: REFERENTNA KAMATNA STOPA I DALJE 8 ODSTO

15/01/2015 Off By

Izvršni odbor je konstatovao da su i dalje prisutni rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i ECB, kao i od geopolitičkih dešavanja


povecana-k
Press služba NBS

 

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.
Donoseći ovu odluku Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori sa privremenim dezinflatornim dejstvom kao što su niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nafte, kao i nizak rast regulisanih cena. Kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3% i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora.
Do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, prema oceni Izvršnog odbora, doprineće da se inflacija vrati u granice cilja (4±1,5%) sredinom ove godine. Održanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku doprineće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra.
Izvršni odbor je konstatovao da su i dalje prisutni rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i ECB, kao i od geopolitičkih dešavanja.
Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, s druge strane, doprineće smanjenju unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i manjoj osetljivosti na uticaje iz međunarodnog okruženja, kao i održavanju makroekonomske stabilnosti, ocenio je Izvršni odbor.
Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. februara 2015. godine.<


EKONOMIJA

tenisBOLJI DANI ZA STOČARE: NEMAČKI TENIS OSNIVA KOMPANIJU U SRBIJI

Po oceni Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, investicije ove kompanije od strateškog su značaja za oporavak domaće

zoranaZORANA MIHAJLOVIĆ: DO 2020. ZAVRŠETAK AUTOPUT DO GRANICE SA CG

Ministarka je navela i da je planirano da se rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na delu kroz Srbiji izvodi po

rezerve121NBS: DEVIZNE REZERVE NA KRAJU DECEMBRA 9.907,2 MILIONA EVRA

Najveći devizni priliv u decembru realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 162,5 miliona evra

 

juanSAOPŠTENJE NBS: KINESKI JUAN NA KURSNOJ LISTI

EKONOMIJA ⇒Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju