Nenad Čanak: Zašto vlast ne odgovora na pretnje Lavrova?

Nenad Čanak: Zašto vlast ne odgovora na pretnje Lavrova?

19/02/2018 Off By

 

Predsednik LSV Nenad Čanak reagovao je na izjavu ministra spočnih poslova Rusije Sergeja Lavrova: “Pozivamo ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da jasno odbiju preteće poruke šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova.

 

Svojim poređenjem Srbije sa Ukrajinom, ukoliko naše društvo nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom, Lavrov je poslao ozbiljnu i nedvosmislenu pretnju Srbiji.

Visoki predstavnici vlasti u Srbiji su mnogo puta upozoravali da se u Srbiji neće desiti ukrajinski scenario, a danas smo svedoci toga da upravo šef ruske diplomatije, Lavrov, u Srbiji priziva ukrajinski scenario. Istovremeno, šef naše diplomatije, Ivica Dačić, ćuti na takve izazivačke nastupe Lavrova.

Zbog neobjašnjivog ćutanja zvaničnika Vlade Srbije, LSV poručuje ruskom ministru Lavrovu: u Srbiji se neće desiti ukrajinski scenario. Vaši tenkovi i Vaši vojnici u zelenim uniformama bez oznaka ne mogu upasti na našu teritoriju i izvršiti agresiju na način na koji je to urađeno u Ukrajini, kada ste pogazili njen suverenitet i oteli joj deo teritorije.

Takvo negativno iskustvo je razlog više da Srbija otkaže gostoprimstvo tzv. Ruskom humanitarnom centaru u Nišu, zbog ozbiljne pretnje bezbednosti u regionu.

Srbija ima svoju evropsku viziju budućnosti i ne želi da bude nepotopivi ruski nosač aviona i raketa na Balkanu”, navodi Čanak u pisanoj izjavi medijima.♦