AFP: ‘U Srbiji je nezavisnost Kosova crvena linija koja se ne prelazi’

AFP: ‘U Srbiji je nezavisnost Kosova crvena linija koja se ne prelazi’

16/02/2018 Off By
Francuska novinska agencija AFP bavi se odnosima Srbije i Kosova. U najnovijoj analizi navodi da “mišljenje velike većine Srba o ovom pitanju nije teško doznati – svuda su grafiti “Kosovo je Srbija” i ta se parola redovno uzvikuje na stadionima. Iako je prošlo deset godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, srpski stav o tome nije nimalo mekši.

 

“Srpski ustav kaže da je “Kosovo integralni deo Srbije” i smatra ga se nacionalnom i verskom kolevkom. To se može promeniti jedino dvotrećinskom većinom parlamentarnih poslanika i zatim referendumom. Obe varijante su nezamislive.
AFP dalje navodi da “Srbija uz rusku podršku uspešno blokira ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije. Zemlje koje, kao što su Španija, odbijaju da priznaju Kosovo, političari i mediji ga veličaju. One države koje su krenule suprotnim putem uglavnom se ocrnjuju. Iako priznanje Kosova nije eksplicitan uslov, normalizacija odnosa s Prištinom nužna je za ulazak Srbije u EU. Dijalog između dveju strana, pokrenut 2011. pod okriljem EU-a, uglavnom stoji na mestu…”
“Bivši ultranacionalistički jastreb Aleksandar Vučić, sadašnji predsednik Srbije, transformirao se u političara desnog centra koji zemlju hoće da uvede u EU.
On povremeno pokušava da uveri svoje sunarodnike da ublaže stavove i poziva na “unutašnji dijalog o Kosovu”, na “plaćanje dugova prošlosti”, “rešavanje pitanja koje nije riešeno desetljetima”, upozorava da moraju da donose teške odluke. “Kako bi postigli sporazum, obe strane mora da budu jednako nezadovoljne, ili barem malo zadovoljne”, rekao je jednom Vučić… Ali nikada nije bio eksplicitan. U javim nastupima priznanje Kosova je crvena linija koja se ne prelazi…”

“U nedavnom intervjuu za Hinu predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli rekao je da je nezavisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora, a što pre Srbija to shvati pre će postati članica EU-a. Kosovo 17. februara obilježava desetu godišnjicu nezavisnosti koju je dosad priznalo 115 država, uključujući SAD i većinu članica EU-a.
Proglašenje nezavisnosti došlo je deset godina posle rata 1998.-99. između srpske vojske i albanskih gerilaca (OVK) u kojem je poginulo 13.000 ljudi. “Kosovo od maja 1999. korača samostalnim putem slobode, a od februara 2008. putem nezavisnosti. Ta je stvar rešena i Srbi to mora da priznaju”, rekao je Veseli.♦