Komentar Vučića u portalu Politiko: “Zapadni Balkan mora da razbije trgovačke barijere”

Komentar Vučića u portalu Politiko: “Zapadni Balkan mora da razbije trgovačke barijere”

13/02/2018 Off By

 

Portal Politico objavio je jutros komentar pod naslovom “Zapadni Balkan mora da razbije trgovačke barijere” koji je napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku suradnju država regiona naglašavajući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti i osudio “ekstremni nacionalizam”.

“Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svetlije nego što se moglo predvidjeti pre dva desetleća”, piše Vučić na početku svog komentara i dodaje da su “Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100 hiljada mrtvih, a milione oterali iz njihovih domova”.

“Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu verovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovjek u to vreme nisam video što se može dobiti saradnjom nasuprot podelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cenu za ekstremni nacionalizam”, piše Vučić i ističe da se “zajedničkom voljom mogu prevazići barijere” i da su se odnosi među zemljama regiona “dramatično promenili u proteklih deset godina”.

Vučić smatra da su lideri u regionu “odlučili da uče na starim pogreškama”, da su prevazišli “gorka neprijateljstva koja su nas uništila”, i da sada zemlje Zapadnog Balkana ujedinjava želja da se priključe Evropskoj uniji. Ističe da članstvo u EU-u “nije cilj samo po sebi”, i da je odgovornost regionalnih lidera “da stvore uslove koji će našim zemljama doneti rast i prosperitet”, a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom. Predsednik Srbije zagovara da se na Zapadnom Balkanu stvori “zajedničko tržište”, koje bi – smatra udvostručilo strane investicije.

“Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dele od zajedničkog napretka, pa će učiniti državne granice manje značajnim”, piše Vučić i podseća da je “Zapadni Balkan osetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma”. Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i “učiniti ceo region stabilnijim”, ali i zaustaviti iseljavanje. Zato pledira da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu.

“Svi mi želimo da poboljšamo živote našim ljudima. Taj cilj možemo da postignemo samo kroz bližu ekonomsku saradnju”, zaključuje Vučić svoj komentar u Politicu.(Aencije)♦