Slovenački pogled  na Strategiju EU: Hrvatska sada celi Balkan drži “za jaja”

Slovenački pogled na Strategiju EU: Hrvatska sada celi Balkan drži “za jaja”

08/02/2018 Off By
Nova strategija za proširenje EU na države zapadnog Balkana, uslovljavanje budućeg članstva prethodnim rješenjem bilateralnih graničnih pitanja, kao i izjave koje je tim povodom u Evropskom parlamentu dao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, izazivaju različite ocene u Sloveniji.

 

Iako je Ministarstvo spoljnih poslova načelno pozdravilo dokument, pojavile su se i kritike na račun Junkerovog upozorenja da se ubuduće neće dopuštati ulazak država sa međusobnim otvorenmim graničnim pitanjima, da se u nerešenom arbitražnom sporu Ljubljane i Zagreba radi o bilateralnom, ali i evropskom pitanju koje treba što pre zatvoriti, porenosi zagrebačka agencija Hina.

Nova strategija Komisije i upozorenja da neće biti članstva pre rešenja svih otvorenih graničnih pitanja ne odnosi se na Sloveniju koja nema problema sa poštovanjem vladavine prava, sudskih odluka i arbitražnih rešenja nego na Hrvatsku, naveo je u razgovoru za portal Siol.net Borut Šuklje, analitičar i konsultant, bivši diplomat i ambasador Slovenije u Srbiji.

“Mi priznajemo evropsko međunarodno pravo i to više nije naš problem, nego poruka Hrvatskoj koja sada mora da reši svoje granične obaveze sa susednim državama”, naveo je Šuklje i dodao da u tom smislu očekuje “velike pritiske” na hrvatsku vladu budući da je EU iz različitih razloga, od kojih geostrateški nisu najmanje važni, zainteresovani da Srbija postane članica EU.

Nešto drukčije intoniran je komentar u mariborskom listu “Večer” koji čak tvrdi da je takva strategija pogrešna jer će EU pristupom uslovljavanja da bez rešenja graničnih pitanja nijedna zemlja ne može u EU ceo region može učiniti “taocem Hrvatske”.

“EU se jedva oporavila od glavobolje zbog prebrzog primanja Rumunije i Bugarske koje ni izdaleko nisu ispunjavale zadane kriterijume, a sada mnogo teže kriterijume postavlja Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu. To u Briselu tumače kao želju da ubuduće primaju zaista dobro pripremljene države za članstvo, ali je usrvari istina da većina članica nakon što su tek izašle iz krize novo proširenje jednostavno ne žele”, navodi u komentaru Vojislav Bercko, dodavši kako je problem proširenja i traženje novog identiteta EU nakon Bregzita.

Evropska komisija je svojom strategijom pak proširenje navela kao prioritet, ali je na put do članstva postavila toliko prepreka da proširenje u dogledno vreme uopšte nije realno, a Junker je sve to začinio izjavom da širenja neće biti dok se ne reše svi granični sporovi, ocenio je Bercko i dodao da je to pristup koji bi mogao da ugrozi buduće članstvo Srbije i ostalih zemalja u evropskoj čekaonici.

“Junker je bez dlake na jeziku kazao da članstva sa otvorenim graničnim pitanjima neće biti i tako slovenačko-hrvatski zaplet čak aplicirao na celi region. Tako se celi Balkan može učiniti taocem službenog Zagreba. Hrvatska nema rešeno granično pitanje ni sa jednom susednom državom osim sa Mađarskom. To znači da je u potencijalnom konfliktu sa Srbijom oko granice na Dunavu, sa Crnom Gorom zbog granice na moru i Prevlake, i sa BiH u skoro celoj dužini granice. Moglo bi se slikovito reći da Hrvatska sada celi Balkan drži “za jaja”, navodi slikovito mariborski dnevnik “Večer”.(Agencije)♦