Veton Suroi predložio je Skupštini Kosova da podrži kandidaturu Nataše Kandić

Veton Suroi predložio je Skupštini Kosova da podrži kandidaturu Nataše Kandić

02/02/2018 Off By
Kosovski pisac i publicista Veton Suroi predložio je Skupštini Kosova da izglasa Rezoluciju koja bi podržala kandidaturu Nataše Kandić i Fond za humanitarno pravo (FHP) za Nobelovu nagradu za mir za 2018.

Suroi, na Fejsbuku, opravdava ovaj predlog velikim poslom koji su Kandićeva i njena organizacija uradili u dokumentovanju ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji i ratnih zločina Srbije na Kosovu.
FHP, koji je osnovala Nataša Kandić, danas je jedina pouzdana institucija koja dokumentuje rat na Kosovu i zločine počinjene na njemu, napisao je Suroi.

Potsetimo da su, 31. januara 2018. američki senator Rodžer Viker i predstavnik Eliot Engel, nominovali Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

Nataša Kandić i FHP su bili i ostaju glavni hroničari žrtava zločina i ratova u bivšoj Jugoslaviji; bili su i jesi glavni nosioci glavnih stubova ideje da pomirenje između naroda i građana može da bude urađeno samo suočavanjem sa prošlošću.

Suroi piše da su “FHP i Nataša Kandić, danas je jedina pouzdana institucija koja dokumentuje rat na Kosovu i zločine počinjene na njemu. Kolektivni kosovski ratni spomenar u velikoj meri je očuvan zahvaljujući radu FHP-a i Nataše Kandić.Tokom godina raspada bivše Jugoslavije, glas Nataša Kandić je bio jasan u samoći i sopstvenoj hrabrosti protiv srpskog fašizma i fašizma drugih.
Predlažem da Skupština, uz saglasnost svih parlamentarnih grupa, glasa o Rezoluciji za kandidaturu Nataše Kandić i FHP-a za Nobelovu nagradu za mir 2018. Ovim bi ukazali poštovanje ne samo radu FHP-u i Nataši Kandić koji je toliko važan za Kosovo i sve njegove građane, nego i ideji koja je više nego neophodna za Kosovo i ceo region – pomirenja naroda i građana kroz suočavanje sa prošlošću”.(Koha ditore)♦