KONFERENCIJA ZA MEDIJIE ALEKSANDRA VUČIĆA I MILORADA DODIKA

13/01/2015 Off By

Vucić je zahvalio Svetskoj banci koja se izjasnila o postupaku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu sa propisima. Ocenio je da je njen stav bio “mnogo brutalniji” od njegovog. O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija “garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike”


индекс131

Ranka Čičak

PREMIJER Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saglasili su se danas da je stabilnost u regionu od sustinskog značaja za napredak Srbije i RS. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je potrebno da se ta stabilnost očuva zajednickim snagama. “Srbija i Srpska nikoga neće provocirati. Srbija čak neće ni odgovarati na prvokacije zato sto želi najbolje moguće odnose u regionu”, istakao je Vučić. On je naveo da su zemlje regiona dovoljno male i da samo zajedno mogu da dođu do ozbiljnijih rezultata u ekonomijama.
Vučić je naveo i da probleme u BiH treba rešavati u dogovoru sva tri naroda. Dodik je rekao da je RS previše dala BiH, a ništa nije dobila i da se “više ne oseća konforno u tome”.
“Mi smo zaustavljeni na na putu evropskih integracija zahvaljujući nesređenim odnosima u Federaciji i imamo ogromu finansijsku i političku štetu. RS ima nameru da očuva i brani svoj integritet i da se bori za što veći stepen samostalnosti”, istakao je on.
Kako je rekao, RS je posvećena i zagledana u Srbiju i nema nikakvu korist od BiH: “Mi želimo stabilnost, ali Dejtonska BiH je osporila Dejtonsku BiH. Za nas je važno da Srbija bude moćna i jaka”, kazao je Dodik ocenivši da uz takvu Srbiju RS može da ima budućnost. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će i dalje sarađivati sa šefom Delegacije Evropske unije Majklom Devenportom, jer je to, kako je naveo, njegova “obaveza” kao predsednika Vlade.
“Imao sam redovan sastanak sa Devenportom, ovaj put na njegovu inicijativu, ali to nije naročito vazno. Sastanak je bio korektan, usaglasili smo se da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo za evropske integracije, već njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je kazao da je njegova izjava da Devenport i EU “daju pare novinarima Balkanske istrazivacke mreže (BIRN) da pišu protiv Vlade Srbije” bila ostra, ali pravedna i pravična: “Sve što sam govorio to mislim i nisam ja u afektu i na prečac reagovao nikada. Oni sami kažu da ih plaćaju, ali oni kažu jednu drugu formulaciju, ‘mi ih plaćamo, ali ne utičemo na uređivanje’. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se.
Vucić je zahvalio Svetskoj banci koja se izjasnila o postupaku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu sa propisima. Ocenio je da je njen stav bio “mnogo brutalniji” od njegovog. O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija “garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike”.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije očekivao da Raspravno veće Haškog tribunala odobri zahtev za povratak lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u pritvor. “Doneli su odluku da ga puste, zašto bi ga sad vraćali posle mesec dana. Nisam očekivao drugačiju odluku”, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. On je kazao da ne misli da je to pitanje “od posebnog značaja za život u Srbiji”, i poželeo Šešelju dobro zdravlje. Kako je objavljeno danas u Hagu, Raspravno veće tribunala odbilo je zahtev tužilaštva da vrati u sudski prtivor optuženog Vojsilava Šešelja sa privremene slobode.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima Hrvatske na održanim predsedničkim izborima, rezultatima izbora i novoizabranoj predsednici Hrvatske Kolindi Grabar
Kitarović: »Želimo da uspešno sarađujemo sa Hrvatskom, izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.To što se čekalo na oštriju reakciju Srbije na namerne lapsuse, moram da kažem da je neće dobiti, naglasio je on i poručio da Srbija neće reagovati na provokacije. To što se ponekad pravimo da ne čujemo i što ne regujemo na svaku provokaciju nije odraz slabosti, već naše snage, odgovornosti i želje za što boljim odnosima u regionu, rekao je Vučić.- A ako nas pitate da li smo uvek fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima sa Beogradom i Srbijom neki u regionu pokušavaju da primenjuju, nismo baš, dodao je on.<


POLITIKA

.

vudeven131ALEKSANDAR VUČIĆ POSLE SUSRETA SA DEVENPORTOM

  Ja ipak ne menjam stav a ni Srbija koja ima svoj ponos i ozbiljnu spoljnu politiku. Neće

 

 

vudavenVUČIĆ PRIMIO DAVENPORTA

Predsednik Vlade zatražio je podršku Evropske unije za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja „Železare Smederevo“ i biznis plan

kop-tamnava-vodaOBJAŠNJENJE MINISTRA ENERGETIKE ALEKSANDRA ANTIĆA: TENDER ZA ISPUMPAVANJE VODE PO PROPISIMA

Polemika oko tendera za ispumpavanje vode iz najvećeg kopa Rudarskog basena Kolubara, poplavljenog u maju, započela je 8.

 

vlada-srbijeVLADA TRAŽI VANREDNU SEDNICU SKUPŠTINE

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu