Četrdeset godina Instituta “Dedinje”: Vučić obećao izgradnju “Dedinje 2”

Četrdeset godina Instituta “Dedinje”: Vučić obećao izgradnju “Dedinje 2”

01/02/2018 Off By

Ranka Čičak

Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” proslavio je danas 40 godina rada. On je danas među najpoznatijim ovakvim institutima na svetu, a u kliničkoj praksi ima neke procedure koje su jedinstvene.

 

Danas je na proslavi bilo više pacijenata koji žive sa transplantiranim srcem i jetrom.
Direktor Instituta Milovan Bojić kaže da će biti zadovoljni tek kada bude izgrađena i nova zgrada “Dedinje 2”.
Među gostima u prvom redu bili su radikali i Vojislav Šešelj kojiu je najviše pomogao Bojiću da se vrati u fotelju direktora Instituta.
Reporteriu su ipak najviše pažnje obratiliu predsedniku Vučićiu koji je u salu ušao sa Dodikom.
Vidljivo bolestan Vučić se nije obraćao prisutnima, ali nije odbio novinare da da izjavu u pauzi.
Rekao je da ne želi da daje lažna obećanja ali veruje da će biti snage da krene izradnja “Dedinja 2”:
– Tome ide u prilog činjenica o 13 milijardi suficita u januaru. Javne finansije stoje dobro i ima para za zdravstvo. Danas sam imao razgovor i sa predsednikom Dodikom o nastavku saradnje Republike Srpske i Srbije. Očekujem ga na proslavi Dana državnosti Srbije. Žurim u Beč. Večeras se sastajem sa autstijskim i srpskim privredniciuma. Unapredili smo našu zajedničku trgovinu za nekih 200 miliona evra, tako da ona danas iznosi jednu milijardu. A može biti i bolje. Želim i još snažniju podršku Austrije na našem evropskom putu.
Na pitanje da li ostaje pri stavu da ide u Zagreb i pored raskoraka između hrvatske vlade koja ga ne želi i predsednice koja ga poiziuva i o čemu bi se razgovaraloi, kaže:
– Dugo pripremamo agendu za posetu. Uveren sam da ćemo imati dobre razgovore. I argument da nije vreme za posetu ne razumem, ali ga prihvatam. Ako hrvatska država i pored poziva predsednice, hoće da kaže da nisam dobro došao – hvala. Ako kažu da ne žele da razgovaraju – hvala. Ne pada mi na pamet da podilazim bilo kome, da se dodvoravam i štetim interesima Republike Srbije. Ali sam uveren da su sada odnbosi bolji. Jer, kada smo to mi u istoriji imali sjajne odnose sa Hrvatskom? Nismo nikada – da se ne lažemo. I jedna i druga strana probleme moranu posmatratiu racionalno. Razgovori su potrebni upravo kada ima problema, kada se oni vide i jasni su. Samo tada možemo da ih rešavamo. Hoću da idem u Hrvatsku. Hoću da se borim za mir i stabilnost. Da Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost. Spreman sam da poomognem da i Hrvati u Srbiji ostvare sve svoje želje. Spremni smo za težak i otvoren razgovor na sve teme – od spiska nestalih do rešavanja imovinskih prava Srba i prava na penzije. Razovaraćemo i o selima koja još nemaju struju u Hrvatskoj. Što se mene tiče u Hrvatsku idem iako nisam optimista po svojoij prirodi. Ne očekujem čuda, ali očekujm da će taj razgovo biti lekovit za odnose dve zemlje.
Novinasrka Jedinstva Rada Komazec pitala je Predsednika kako je prihvatio veliki interes za njegovu posetu Kosovu:
– Bio sam mnogo kritikovan. Ali sam srećan kad vidimn koliki je odziuv onih koji žele da pomonu i hvala sviima na tome.
Vučiću se dopada odnos Španije prema Srbiji. Kaže da je pozvao španskog kralja i da ga očekuje do kraja godine. Osim posete Austriji i Hrvatskoj najavio je i putovanje u Bugarsku i Rumuniju u toku ovog meseca.
O finalnom rešenju pitanja Kosova još se ne može govoriti:
-Neke zemlje insistiraju na modelu dve Nemačke. Naši odnosi sa Albancima treba da budu rešeni pre ulaska u EU. Ja sam uvek za to da ne bežimo od rešenja i da ne održavamo zamrznuti konflikt. Da probleme ne ostavljamo deci za narednih sto godina. Znam da ovo ne voli niko da čuje, ali to je pogled u budućnost. Hoćemo li uspeti ne zavisi samo od nas, za tango je potrebno dvoje. Treba i neki drugi da razumeju da moraju napraviti kompromise, a ne samo Srbija. Mi smo ih mnogo učinili. Nemouće je da jedna strana dobije sve a druga da sve izgubi.(fotoBERB)♦