Svečanost u Ambasadi Italije: Aji Jung uručen “Orden italijanske zvezde”

Svečanost u Ambasadi Italije: Aji Jung uručen “Orden italijanske zvezde”

30/01/2018 Off By

Ranka Čičak

U ime predsednika Italije, Serđa Matarela italijanski ambasador u Beogradu Đuzepe Manco urućio je sinoć najviše italijansko državno odlikovanje u oblasti kulture – “Orden italijanske zvezde” direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung.


-Titula viteza ordena italijanske zvezde pripala je Aji Jung za njen lični doprinos jačanju porijateljstva i saradnje Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti, rekao je ambasador Manco i objasnio da se orden dodeljuje baš danas u prisustvu maestra Emilijana Pikolija koji u Beoradu radi na novom projektu saradnje Srbije i Italije uz pomoć Evropske unije.
Koliko je važan angažman Aje Jung na negovanju baleta i ugleda naše zemlje pokazuju reči gospodina Mance:
– U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu i sa Ambasadom Italije, svih ovih godina Aja Jung je radila na tome da publici u Srbiji približi izuzetnosti italijanske umetničke igre. Dovela je u Beograd umetnike kao što su Karla Frači, Mauro Bingočeti, Đuzepe Pikone, Jakopo Godani, Emilijo Greko, Frančesko Ventrilja, Roberto Zapala, Laura Balis, Suzana Egri, Mateo Levađi. Zahvaljujući Aji Jung mladi srpski umetnici imali su priliku da u Beoradu uče od majstora kao što su Marko Ferini, Frederik Olivijeri, Đulija Rozito, Farida Fadži i Paolo Manđola. Aja Jung sarađuje sa mnogobrojnim institucijama iz Italije, a 2013. godine potpisala je protokole o saradnji sa Akademijom Milanske skale i Akademijom baleta u Rimu.
Zahvaljujući na ordenu Aja Jung je održala ovor na italijansko jeziku. Rekla je da petnaestogodišnji staž njenog Festivala nije išao samo po ružama već i po trnju. Zahvalila je svima koji su je na ovom putu podržali i rekla da ih smatra svojim prijateljima na zajedničkom putu.
Ove godine Petnaesti beogradski festival igre održaće se od 15. marta do 4. aprila.



Na prijemu u Italijanskoj ambasadi bilo je više od dvadeset ambasadora iz SAD, cele Evrope i regiona. Među srpskim funkcionerima bila je predsednica vlade Ana Brnabić i ministar Zoran Đorđević. Svečanost nije preskočio ni bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ali sadašnjeg ministra kulture Vladana Milosavljevića nije bilo.



Pre svečanosti u Italijanskoj ambasadi mnogi su ambasadori bili i na svečanosti kod Ale Jung gde su predstavljeni mladi igrači. Njih petoro će biti gosti italijanske države.
Inače ovih dana na društvenim mrežama šire se napadi na Aju Jung zato što se ona našla na listi kandidata SNS za beogradske izbore.
Predsednicu vlade Anu Brnabić, koja je takođe bila meta napada kada je postala premijerka zamolila sam da mi prokomentariše ponašanje opozicije na društvenim mrežama. Rekla je da je to tužno zato što smo na kraju krajeva svi ljudi:
– Ne moramo da delimo isto mišljenje. Ali je strašno da se ljudi koji su se dokazali u svom poslu toliko vređaju. Svakako da je neko kao Aja Jung ostvario nešto u svojoj profesiji. Ona se vratila u Srbiju a može da živi bilo gde kod zaželi u svetu. Ona je mnogo uradila za svoj grad i svoju zemlju. Da ne pominjem Karavan ire koji je Aja prošle godine uz najveću podršku Švajcarske ambasade organizovala u Srbiji i prošla od Vranja do Subotice, pa do Novog Pazara da bi decu uključila i zainteresovala za moderni ples. Mislim da je strašno da takvu osobu samo zato što je odlučila da bude na jednoj listi, bilo kojoj, stave na stub srama. Da krenu da pričaju kako je ona prevarant, kako ništa u životu nije uradila. To su stvari koje dodatno dele srpsko društvo i nisu dobre za Srbiju. Treba se podići iznad tih izjava. To je moj savet za Aju. Ja sam se uvek trudila da ne odgovaram na sve uvrede koje su upućivane na moj račun. Kada se probudite ujutru treba da pogledate sebe u ogledalu i da znate da ste pred sobom čisti i da ste uradili sve što ste mogli za svoju zemlju. Ja dajem punu podrđku Aji da nastavi da se bavi svojim poslom i molim još jednom sve one koji joj upućuju uvrede koje ne priliče nikome , a posebno ne osobi kao što je Aja, da ipak malo zastanu, razmisle o tome šta pričaju i kakve posledice mogu da imanju njihove reči. Da budu malo razumniji u toj političkoj borbi. Opet ću ponoviti poruku koju ću se truditi da ponavljam kroz ceo moj mandat – ipak u politici nije sve dozvoljeno.♦