Kosovo: Vojska i bez srpske podrške!

Kosovo: Vojska i bez srpske podrške!

29/01/2018 Off By

 

Kosovo će transformisati Bezbednosne snage u oružane snage i bez podrške srpskih poslanika, izjavio je za prištinski dnevnik Epoka predsednik odbora Skupštine Kosova za unutrašnje poslove, bezbednost i Bezbednosne snage Kosova Haxhi Shala.

On je izrazio nadu da će kosovske institucije i međunarodna zajednica uspeti da postignu dogovor sa srpskim poslanicima, ali da će, ako to ne uspe, Bezbednosne snage biti transformisane redovnim zakonom, a ne promenom ustava.
Srpska lista demantovala je krajem prošle godine navode da se sa predstavnicima Srba razgovara o formiranju Vojske Kosova i poručila da je stav Srpske liste o tom pitanju jasan – podrške nema. Šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku izjavio je ranije ove godine da je Vojska Kosova mogla da bude formirana prošle godine, ali su strateški partneri Prištine insistirali da se to uradi kroz promenu ustava. On je rekao da Priština neće beskonačno čekati da se formira vojska i dodao da je prva polovina ove godine najpogodnije vreme da se okonča taj proces. “Nemamo vremena za gubljenje, a Kosovu je potrebna sopstvena vojska”, rekao je Čolaku.♦