Cipras i Zaev u Davosu: “Aleksandar Makedonski” postaje autoput “Prijateljstvo”

Cipras i Zaev u Davosu: “Aleksandar Makedonski” postaje autoput “Prijateljstvo”

25/01/2018 Off By

 

Vlada u Skoplju će promijeniti ime skopskom aerodromu i auto-putu, rekao je premijer Zoran Zaev posle susreta sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u Davosu.

Oba objekta dobila su ime po Aleksandru Makedonskom, a auto-put će ubuduće nositi ime “Prijateljstvo”.
Zaev i Cipras su u Davosu razgovarali skoro tri sata, a sastanak je još ranije najavljivan kao ključan u procesu rešavanja već 27 godina dugog spora oko imena Makedonije.
“Želeći da konkretno pokažemo posvećenost, Vlada će promeniti ime aerodromu i auto-putu. Naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Većina stanovnika obe zemlje želi bliske i prijateljske odnose. Krajnje je vreme da nađemo rešenje”, rekao je Zaev posle susreta sa Ciprasom.
Prošle sedmice, posrednik Ujedinjenih naroda Metju Nimec objasnio je da je vladama u Skoplju i Atini dostavio dokument na četiri strane sa predlozima za rešavanje četvrt veka dugog spora o imenu Makedonije, ali da sada čelnicima tih država treba vreme da razmotre sve opcije.
Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je sastanak premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu “veoma dobra vest”.
“Pokazuje hrabrost, viziju i državništvo. Rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja bit će dobro za te zemlje, regionu i Evropu”, poručio je Han na svom nalogu na Twitteru.
Reakcije Skoplja na vest iz Davosa su različite. Od odobravanja do napada.


Politička partija Edinstvena Makedonija emitovala je saopštenje gde navodi da su duboko iznenađeni opredelenjem Zaeva o ponovnom vraćanju štetne taktike ekstremne kooperativnosti u sporu sa imenom koju je primenjivao bivši predsednik Makedonije Kiro Gliggorov.(Agencije)♦