Bugarska ministerka Ekaterina Zaharijeva: Zapadni Balkan pod snažnim stranim uticajem!

Bugarska ministerka Ekaterina Zaharijeva: Zapadni Balkan pod snažnim stranim uticajem!

24/01/2018 Off By

 

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje.

 

Kako kaže, odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila dovoljno angažovana u regionu.

“Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak utecaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO-a”, rekla je Zaharieva pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, preneo je Radio slobodna Evropa (RFE).

Predstavljajući prioritete bugarskog predsedavanja EU Zaharijeva je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet i region veoma važan za celi kontinent.

“Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni bezbednosti u Evropi bez stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je Zaharieva.
Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharijeva je rekla da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao “realnu mogućnost” najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsedavanja.

Kada je reč o Kosovu, Zaharijeva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve.

Dodala je da kosovske vlasti moraju da budu svesne neophodnosti reformskog procesa naročito na polju vladavine prava, kao i uslova koje moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

“Jedan od važnih uslova je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi između suseda”, poručila je Zaharijeva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unaprijed rešenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Zaharijeva je naglasila da je bugarsko predsjedavanje ohrabreno tijekom pregovora Atene i Skoplja čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom.(Agencije)♦