Inicijativa Ne davimo Beograd skuplja potpise za učešće na beogradskim izborima

Inicijativa Ne davimo Beograd skuplja potpise za učešće na beogradskim izborima

22/01/2018 Off By

 

Inicijativa Ne davimo Beograd počela je danas sa prikupljanjem potpisa građana za podršku izbornoj listi. Potpisi će se skupljati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) i u opštini Stari grad (Makedonska 42) u periodu od 13 do 20 časova.

 

Na izbornoj listi inicijative je 80 imena, a sastavljena je od ljudi koji su u prethodne tri godine izneli proteste protiv megalomanske prevare “Beograd na vodi”, kao i rušenja u Hercegovačkoj ulici i kasnijeg zataškavanja koje je nakon ovog zločina usledilo. Na njoj se nalaze stručnjaci iz različitih polja, kao što su polja arhitekture, urbanizma, ekonomije, saobraćaja, ekologije, kulture i drugih, kao i aktivisti i aktivistkinje brojnih pokreta i lokalnih borbi koji su obeležili rad inicijative u krajevima, blokovima i naseljima širom Beograda. Tu su i sugrađani i sugrađanke koji su učestvovali u protestima protiv gradnje na zelenim površinama, prodaje obale reka, izgradnje pumpe u bloku 45, ugrožavanja Savskog nasipa, aktivisti biciklističkih udruženja i onih koji se bore za ljudska i ženska prava. Izborna lista oslikava ono čemu je inicijativa suštinski posvećena, a to je ideja da promena dolazi odozdo, od učestvovanja u borbi za rešavanje lokalnih pitanja i problema sa ciljem ostvarivanja jednakih prava i šansi za dostojanstven život za sve naše građane.
Izborna lista inicijative Ne davimo Beograd sastoji se od većeg broja žena nego muškaraca.

Sakupljanje potpisa za podršku izbornoj listi inicijative biće prilika da građani upoznaju neke od kandidata i knadidatkinja koji se na njoj nalaze i u neformalnom razgovoru sa njima pričaju o temama kojima se inicijativa najviše bavila u prethodnom periodu, ali i daljim planovima i akcijama.

Danas su u Centru za kulturnu dekontaminaciju građani mogli da razgovaraju o planovima inicijative za projekat “Beograd na vodi” sa Ksenijom Radovanović, Dobricom Veselinovićem i Radomirom Lazovićem, a u opštini Stari grad, sa Zoranom Bukvićem i Nebojšom Stojkovićem o saobraćaju i biciklizmu.

U utorak 23. januara od 13 do 15 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju o blokadama nasilnih iseljenja građana koji zbog dugova ili drugih pravnih problema ostaju bez krova nad glavom sa okupljenima će razgovarati Ivan Zlatić i Marko Aksentijević.

U sredu 24. januara, od 14 do 16 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, o kulturi kao bitnom činiocu razvoja grada predviđeni su razgovori sa Ljubicom Slavković i Andrijom Stojanovićem. U isto vreme u opštini Stari grad vodiće se razgovor sa Jasminom Šušom i Vladimirom Radojičićem, o štetnom ugovoru o izgradnji spalionice na deponiji u Vinči i o aerozagađenju.♦