Agron Bajrami: Ivanovićevo ubistvo ide na ruku onima koji bi da Balkan ostane bure baruta

Agron Bajrami: Ivanovićevo ubistvo ide na ruku onima koji bi da Balkan ostane bure baruta

19/01/2018 Off By

 

Oliver Ivanović je dugo vremena bio smetnja beogradskim vlastima i njihovim političkim pulenima na Kosovu, Srpskoj listi, kaže Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista „Koha ditore“ za podgorički dnevnik Vijesti.

 

Kome je smetao Oliver: Agron Bajrami

„Što se albanske strane tiče, Ivanović nije bio smetnja, već optuženik za zločine nad civilinim stanovništvom Mitrovice, počinjenim 1999. i 2000. godine. To znači da su Albanci radije hteli da vide kraj suđenja Ivanoviću, nego njegovu smrt, koja će na kraju krajeva najviše negativnih posledica doneti upravo Kosovu“, kaže Bajrami.“.

-S obzirom na okolnosti u kojima je zločin počinjen, „teško je zamisliti da je neko sa juga došao na sever da ubije Ivanovića“, rekao je Bajrami i dodao da „Severnim delom Kosovske Mitrovice godinama de fakto upravljaju Srbi. Čak i one kosovske institucije koje deluju na severu, kao, na primer, policija Kosova, čine to preko njihovih srpskih članova. Kosovski policajci na severu su Srbi, većina od njih čak bivši pripadnici MUP-a Srbije, od kojih neki to još uvek jesu“, ističe glavni urednik Kohe.
Podseća da je Ivanović posldnjih meseci krajnje anatemisan upravo od strane srpskih političara na vlasti i medija bliskih njima, koji danas liju ‘krokodilske suze’ za njim.
-Takvo nešto je on sam javno rekao, kada je u intervjuu beogradskom „Vremenu“, pre manje od četiri meseca, kazao da se srpski narod na severu Kosova plaši, ali ne od Albanaca, već od nekih Srba koji tamo vladaju“.

Kao četvrtu okolnost, Bajrami navodi to što je Ivanović slovio za možda najkredibilnijeg protivnika podele Kosova među kosovskim Srbima.

-Njemu je bilo jasno da se podelom Kosova dele i sami Srbi na one severno i južno od Ibra, što za njega nikako nije moglo biti rešenje, već samo uvod u još teži konflikt.

Bajrami smatra da je ubistvom Ivanovića uklonjena „važna prepreka za one koji bi da dele i razmenjuju teritorije, bez obzira na to koliko to dodatne patnje i žrtava koštalo obične ljude koji žive na ovim prostorima, kako Srbima tako i Albancima“.

Uz ocenu da je Ivanovićevo ubistvo došlo u najgorem mogućem trenutku, ne samo za Kosovo, već i za sve one koji bi da se što brže postigne trajan mir i da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije, Bajrami kaže da ono najmanje ide naruku nezavisnom Kosovu.

„Ovako nešto može da ide naruku samo onima koji bi da Balkan ostane bure baruta, uvek korak od eksplozije“, zaključio je.(Vijesti)♦