NBS: DEVIZNE REZERVE NA KRAJU DECEMBRA 9.907,2 MILIONA EVRA

12/01/2015 Off By

Najveći devizni priliv u decembru realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 162,5 miliona evra i to od Svetske banke 109,0 miliona evra, Evropske investicione banke 32,1 milion evra i ostalih inokreditora 21,4 miliona evra. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 98,1 milion evra


rezerve121

Press služba NBS

.

DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 9.907,2 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 278 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS dostavljeno medijima:

»Najveći devizni priliv u decembru realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 162,5 miliona evra i to od Svetske banke 109,0 miliona evra, Evropske investicione banke 32,1 milion evra i ostalih inokreditora 21,4 miliona evra. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 98,1 milion evra.
Veći odliv iz deviznih rezervi ostvaren je po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 242,8 miliona evra i pretežno je rezultat izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima. Drugi veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 104,1 milion evra i po osnovu otplate duga prema MMF-u od 68,3 miliona evra.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju decembra 7.665,0 miliona evra.
Decembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1.233,8 miliona evra i bio je za 489,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2014. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.657,5 miliona evra
Dinar je u decembru nominalno deprecirao prema evru za 0,3%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 60 miliona evra i prodajom 435 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa».


EKONOMIJA

juanSAOPŠTENJE NBS: KINESKI JUAN NA KURSNOJ LISTI

EKONOMIJA ⇒Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju

 

 

24-12-2014-KZN_298-NASLOVNAPRIVREDNA KOMORA SRBIJE: TRADICIONALNI SUSRET SA NOVINARIMA

PKS ⇒Pred nama je komplikovan proces – reorganizacija celokupnog komorskog sistema u Srbiji. U tom poslu nismo sami.

 

 

marko-cadez-foto-MARKO ČADEŽ NOVI PREDSEDNIK PKS

PKS⇒Na predlog Čadeža, danas su izabrani i novi potpredsednici PKS su: Nikola Petrović, direktor „Elektromreže Srbije“, Vladan Atanasijević,

 

 

50 MLADIH DOBIJA POSAO U NIS-unis

POSAO⇒Sporazum koji smo gospodin Kravčenko i ja potpisali ima za cilj upravo zapošljavanje mladih u Srbiji. On je