Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: zašto policija i tužilaštvo ne reaguju na pretnje

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: zašto policija i tužilaštvo ne reaguju na pretnje

13/01/2018 Off By

 

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala prijave protiv još 17 osoba, zbog ozbiljnih pretnji nasiljem upućenih aktivistima i aktivistkinjama Inicijative. Pretnje su upućene nakon što smo pokrenuli seriju razgovora „Kakav je naš kraj, takvi smo mi ljudi“ o lokalnim problemima građana u mesnim zajednicama širom Beograda.

 

Sa prijavama podnetim tokom prethodnih godinu dana, broj osoba o čijim su ozbiljnim pretnjama upućenim putem društvenih mreža obavešteni i tužilaštvo i policija, popeo se na preko 50. Međutim, ove prijave ostale su bez reakcije. Policija i tužilaštvo ne reaguju ni na prijave protiv osoba koje su fizički nasrtale i pratile naše aktiviste i aktivistkinje. Zašto policija i tužilaštvo ne reaguju na pretnje inicijativi Ne da(vi)mo Beograd?

– Pretnje koje primaju deo su šire kampanje ekstremista lako povezivih sa Srpskom naprednom strankom u kojima su učestvovali i narodni poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević, gradski odbornik i član GO SNS Srba Filipović, kao i jurišnici poput Miše Vacića. Naši aktivisti i aktivistkinje meta su nekoliko sponzorisanih i dobro plaćenih stranica na društvenim mrežama i internet sajtova koji šire objave sa direktnim pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti, navode u Inicijativi.

U sabotiranje serije razgovora u mesnim zajednicama širom Beograda, pod nazivom „Kakav je naš kraj, takvi smo mi ljudi“, uključila se i opština Palilula, zabranivši pre dva dana održavanje najavljenih i sa nadležnima prethodno potvrđenih događaja u mesnim zajednicama na teritoriji ove opštine.

Ovo jasno pokazuje da se vlast izuzetno plaši kako velikog nezadovoljstva građana koje u direktnom razgovoru ne može biti sakriveno i ugušeno, na način na koji to uspešno skrivaju u medijima, tako i rezultata predstojećih beogradskih izbora.

Od policije i tužilaštva zahtevamo da reaguje na prijave koje upućujemo i daju jasan odgovor ekstremističkim grupama koje ugrožavaju bezbednost, prete i pozivaju na nasilje i smrt javnih ličnosti koje vlast pozivaju na odgovornost.

Uprkos opstrukcijama inicijativa Ne da(vi)mo Beograd neće odustati od strateškog opredeljenja da se politika gradi na nivou mesnih zajednica i da građani i građanke na najnižem nivou trebaju da se pitaju o razvoju svojih komšiluka. Uprkos zabrani, planiramo da 16. i 17. januara održimo najavljene razgovore u Kotežu i Borči. (Press NDB)♦