Sobranje Makedonije odlučilo: albanski ravnopravan sa makedonskim jezikom

Sobranje Makedonije odlučilo: albanski ravnopravan sa makedonskim jezikom

12/01/2018 Off By

 

Sobranje Makedonije juče je sa 69 glasova “za” potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika u toj državi. Policijske uniforme, dokumenti i poštanske marke biće dostupni na albanskom jeziku. Da bi zakon stupio na snagu, potreban je još samo potpis predsjednika Đorđa Ivanova. Opoziciona VMRO-DPMNE je žestoko protiv,

 

Ovim glasanjem, albanski jezik je, pored makedonskog, postao službeni jezik u Makedoniji i koristiće se u komunikaciji građana u svim institucijama u državi, čime je vlada Zorana Zaeva ispunila jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

“Uniforme policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i jedinicama lokalne samouprave u kojima najmanje 20 odsto građana govori službeni jezik koji nije makedonski, će biti označene na makedonskom jeziku i ćirilici, kao i na jeziku koji govori najmanje 20 odsto građana Makedonije”, navodi se u ovom Zakonu.

Takođe, knjižice i kovanice će sadržati simbole koji predstavljaju kulturno nasljeđe te zajednice.

Suštinski, makedonski parlament “proširio” je upotrebu albanskoj jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve instutucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Ni jedan od poslanika nije glasao protiv oviog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

VMRO-DPMNE je odmah oštro protestovao, tvrdeći da je novi zakon “protivustavan”, kao i da “produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice”.

Glasanjem u Sobranju, ovaj zakon je samo na korak od pune primene, pošto će akt stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik Đorđe Ivanov, koji se, pre nekoliko meseci, oštro suprostavljao donošenju ovog akta.

Za sada, međutim, nema naznaka kako će Ivanov reagovati, ali je krajem decembra, u godišnjem obraćanju naciji, rekao da zakon podriva unitarnost Makedonije. Sličan stav Ivanov je imao i prilikom izbora Taljata Džaferija za predsednika Sobranja, ali je posle američke intervencije dramatično ublažio retoriku.

Ukoliko, ipak, Ivanov odbije da potpiše ovaj zakon, čitava procedura se vraća u Sobranje i za njegovo usvajanje će biti potrebna dvotrećinska podrška poslanika, uključujući i izvestan brog glasova VMRO-DPMNE.♦