Izvršni odbor NBS odlučio: lev i lej u menjačnicama Srbije

Izvršni odbor NBS odlučio: lev i lej u menjačnicama Srbije

11/01/2018 Off By

 

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

 

Ovom Odlukom na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvode se dve nove valute – bugarski lev i rumunski lej;
Omogućava se trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to – mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.
Uvodi se kuvajtski dinar na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.
Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „bugarski lev“ sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom „rumunski lej“ sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

Navedena Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.(Press NBS)