Čedomir Jovanović o izjavi Nikoilića na proslavi RS: konfrontira srpski narod u BiH sa Bošnjacima i Hrvatima

Čedomir Jovanović o izjavi Nikoilića na proslavi RS: konfrontira srpski narod u BiH sa Bošnjacima i Hrvatima

10/01/2018 Off By

 

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović oglasio se povodom izjave bivšeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića jučer u Banjaluci. Jovanović je naveo da njegova izjava dodatno konfrontira srpski narod u BiH sa Bošnjacima i Hrvatima.

Nikolič je juče (9, jnanuar) bio na proslavi godišnjice RS i predsednik Milorad Dodik odlikovao ga je “za izuzetan doprinos u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS”.

Nikoliću je dodijeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS.
Posle primanja ordena Nikolič je rekao da “Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučiva će zajednički o zajedničkoj sudbini”.
Jovanović: “Izjava bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom obeležavanja Dana Republike Srpske u kojoj poziva na nezavisnost, samo dodatno konfrontira srpski narod u Bosni i Hercegovini sa Bošnjacima i Hrvatima koji tamo žive. Umesto Nikolićevih poruka, Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumevanje onih sa kojima su u prošlosti bili u najvećem nesporazumu, a to su Zagreb, Sarajevo i međunarodna zajednica”.(izvor N1)
Lider LDP za TV N1 je još rekao da “Nikolić u svojim istupima najmanje vodi računa o onima koji žive i na prostoru Republike Srpske i u Srbiji i zato je posebno važno da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom provociranja sukoba u BiH. Naša obaveza je očuvanje celovitosti Bosne i Hercegovine, pomoć u njenom uspostavljanju kao funkcionalne države i čuvanje mira koji znači stabilan region”.
“Zbog toga Liberalno-demokratska partija godinama insistira da demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike, koja podrazumeva konačno pomirenje i trajni raskid sa politikom devedesetih koja je upropastila milione života na prostoru bivše Jugoslavije.♦