Zaev po povratka iz Soluna: Nisu tražili promenu imena  aerodroma “Aleksandar Makedonski”

Zaev po povratka iz Soluna: Nisu tražili promenu imena aerodroma “Aleksandar Makedonski”

06/01/2018 Off By

 

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da niko od njega nije tražio promenu imena aerodroma u Skoplju i ulica koje nose naziv Aleksandar Makedonski, ali da, ako ga, kako je rekao, neko pita, spreman o tome da razgovara.

 

Tako je Zaev odgovorio na spekulacije nastale posle njegovog boravka u Solunu gde je bio gost tamošnjeg gradonačelnika Jani Boutarisa.

“To je bio neformalni sastanak. Razgovarali smo o svemu, otvoreno i o mnogo tema. Rekao sam mu da očekujem pravo vreme i da sam spreman da uspostavim susedske odnose. Niko nije tražio da promenimo imena ulica ili aerodroma. Znam da je glavni zadatak u ovom procesu pronaći rješenje. I ja sam uveren da će se pitanje imena rešiti do kraja ove godine “, rekao je Zaev u intervjuu za portal MKD.
Zaev ističe da je veoma zadovoljan razvojem događaja u odnosima sa Grčkom u ovom trenutku, a to se, prema njegovim rečima, najbolje vidi kroz pozitivne poruke koje dve zemlje razmjenjuju.
Grčki portal “Real news” nedavno je objavio da su u opticaju tri imena za Makedoniju koja će se naći na pregovaračkom stolu tokom predstojećeg susreta predstavnika UN, Makedonije i Grčke, Metjua Nimica, Vaska Naumovskog i Adamantiosa Vasilakisa. Na stolu su imena “Severna Makedonija”, “Gorna Makedonija” i “Nova Makedonija”.
Planirano je da se ovaj sastanak održi 19. januara, a u međuvremenu potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove Bujar Osmani 9. januara posetiće Atinu.

Spor sa grčkom oko zvaničnog imena Makedonije traje 25 godina i velika je prepreka Skoplju na putu priključenja EU i NATO.

Krajem decembra prošle godine Zaev je izjavio da je spreman da se odrekne tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže pravo na nasljeđe Aleksandra Velikog”.

Američka agencija (AP) piše da je od sticanja nezavisnosti od deo nasljeđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije, što je razbesnelo Grke koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na region Makedonija u severnoj Grčkoj. Zbog toga je Grčka stavila veto na članstvo Makedonije u NATO.
Inače, kako pišu grčki mediji, 21. januara u Solunu pod sloganom “Makedonija znači Grčka” biće održani protesti protiv upotrebe imena Makedonija.♦