Na Kipru uhapšen Izraelac – trgovac ljudskim oranima na Kosovu!

Na Kipru uhapšen Izraelac – trgovac ljudskim oranima na Kosovu!

06/01/2018 Off By

 

Izraelski državljanin, optužen da je umešan u skandal u vezi sa trgovinom ljudskim organima na Kosovu pre deset godina, uhapšen je na Kipru, a vlasti na Kosovu zatražile su njegovo izručenje.

Policija je optužila Moše Harela da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je na Kosovo privlačio donore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog Saveza, obećavajući im isplatu do 12.000 evra.
Primaoci organa, većinom Izraelci, plaćali su između 80.000 i 100.000 evra za organe. Neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.
-Na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje osumnjičeni M. H. uhapšen je pre nekoliko dana na Kipru. On je bio na poternici od 2010. godine”, rekao je Rojtersu portparol kosovske policije Baki Kelani, prenosi portal “Kossev.info”.
Rusija je, takođe, izdala međunarodnu poternicu za hapšenje Harela. Kiparske vlasti nisu bile dostupne za komentar o ovom slučaju. Harel je 2012. uhapšen u Izraelu u vezi sa paralelno vođenom istragom, ali nije izručen Kosovu koje sa Izraelom nema diplomatske odnose.
Skandal u vezi sa trgovinom organa otkriven je 2008, kada je turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu – sa vidljivim bolovima koje je imao nakon uklanjanja bubrega. Lanac trgovaca organima delovao je iz klinike “Medikus” na rezidencijalnom putu na periferiji Prištine. Direktor klinike, urolog Ljutfi Derviši, 2013. godine osuđen je na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina, premda su obojica bila u bekstvu i nisu odslužili kazne. Kosovski sud je naložio ponovno suđenje lekarima i zvaničnicima osuđenim za umešanost u ovaj slučaj 2016. i to suđenje je i dalje u toku. Svi oni su negirali da su bilo šta loše učinili. Policija je rekla da je Ljutfi Derviši ponovo uhapšen prošle godine i on se nalazi među onima kojima se opet sudi. Njegov sin i još jedna osoba osumnjičena u ovom slučaju, turski doktor Jusuf Sonmez, i dalje su u bekstvu. U odvojenom slučaju, pažnja na navode o trgovini organima porasla je nakon što je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 2010. optužio gerilce OVK kosovskih Albanaca da su vadili organe zarobljenicima, uglavnom Srbima, tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.
Specijalni sud sa međunarodnim tužiocima i sudijama – ali pod kosovskim zakonom, uspostavljen je kako bi se pozabavio Martijevim navodima, ali optužnice još uvek nisu podignute.(Agencije)♦