Milorad Dodik: ako dođu Amerikanci dolaze i Rusi

Milorad Dodik: ako dođu Amerikanci dolaze i Rusi

06/01/2018 Off By

Milorad Dodik je izjavio da je Republika Srpska vojno neutralna i da zato neće biti nikakvih baza NATO-a u BiH, pa ni u Brčkom, kako neki planiraju.

 

“Bilo kakva mogućnost da dođe do neke, hipotetički govoreći, baze NATO-a podrazumijevala bi da bi bilo opšte prihvaćeno da bude i baza Rusa, ako su oni za to zainteresovani. Ali, mislim da, u tom pogledu, nema odluke i da je nemoguće da se to desi”, rekao je Dodik za Sputnjik.
On je poručio da je lociranje NATO baze u Brčkom nemoguće, jer bi saglasnost za to morala da da Republika Srpska koja to neće učiniti zato što njom ne upravljaju stranci za razliku od drugih delova BiH gde imaju dominantnu ulogu.
Govoreći o najavljenom usvajanju zajedničke deklaracije o opstanku Srba, Dodik je ocijenio da priče da ovaj dokument predstavlja “Memorandum dva” plasiraju protivnici srpskog naroda.
“Na toj platformi napravljen je orkestrirani napad na Srbe na bazi nepostojećeg memoranduma koji nikad nije formalizovan i na bazi toga su mnogi pravdali svoje secesije, kao što je Slovenija, Hrvatska, muslimani u BiH a da taj dokument nikada nije bio formalno usvojen, niti postoji”, rekao je Dodik.
Povodom izjave američkog zvaničnika Hojta Jia da “Dejton 2” neće biti potreban, ali da BiH treba da se fokusira na prioritete u vezi sa približavanjem EU, Dodik kaže da je “to što je BiH zaglavljena u nemogućnosti da preživi jeste deo politike koji je sprovodila administracija čiji je predstavnik Hojt Ji”.
On je rekao da je Ji zlonameran, usmeren protiv srpskog naroda i Republike Srpske i nazvao ga mešetarom i pripadnikom stare administracije koji “verovatno zbog nesređenosti prilika u Vašingtonu još sedi tu gde sedi”.♦