#”Država” mu gori – Haradinaj se odmara u Sent Moricu

#”Država” mu gori – Haradinaj se odmara u Sent Moricu

05/01/2018 Off By
TV Prizreni bavi se švajcarskim novogodišnjim odmorom premijera Ramuša Haradinaja. Piše da je oko tri i po godine potrebno radniku na Kosovu da zaradi ono što je Haradinaj potrošio za tri dana.
Posle pisanja kosovskih medija da je potrošio oko 80.000 evra na odmoru u Švajcarskoj odgovorio da je potrošio samo 7.000 evra. Za tri dana odmora sa porodicom.

Haradinaj, koji se vratio u Prištinu iz Sent Morica u Švajcarskoj, rekao je da ima para za dva ili tri takva odmora, ali da nema vremena.
-Ali Haradinaj je premijer jednog siromašnog naroda, primećuju medij, i zemlje u kojoj veliki deo građana živi u siromaštvu i ekstremnom siromaštvu. Sa najvećom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope.
Istog dana kada je Haradinaj tvrdio da je potrošio svoj novac, i to samo 7.000 evra za tri dana, iz Ministarstva finansija je došlo obaveštenje da nije moguće da se podrži ideja Socijalno-ekonomskog saveta za podizanje minimalne zarade na 250 evra mesečno. Trenutno minimalna zarada na Kosovu iznosi 170 evra. Prema tome, troškovi premijera za odmor sa porodicom za tri dana jednako je više od 41 platu ili 3 godine i 5 meseci radnika sa minimalnom platom na Kosovu. Kosovu – zemlji čiji je on premijer. Pre samo nekoliko dana, šef izvršne vlasti u zemlji doneo je odluku o podizanju plate za sebe i za deo kabineta premijera. Svoju je platu udvostručio. Ovoj akciji su se snažno usprotivili mediji i civilno društvo, ali i razne kategorije zaposlenih na Kosovu. S druge strane, na zahtev sindikata obrazovanja je odgovorio da ne mogu da očekuju povećanje zarada više od 4 posto i taj rast bi trebao da bude zaslužen. To je izazvalo reakcije od njih, koje prete štrajkom. Čak su i državni službenici pozvali premijera Haradinaja da se “dozove pameti” te da poveća njihove plate. Glumci, koji su prošle godine dobili obećanje da ćeim plate biti povećane, osećaju se prevarenim. Oni su takođe pretili štrajkom, zahtevaju da njihove plate budu izjednačene sa platama koje imaju univerzitetski profesori. S druge strane, civilno društvo zahteva od Haradinaja potpunu transparentnost, jer plata premijera, čak i uz rast, ne pokriva takvu potrošnju na luksuznom odmoru. Onlajn mediji su izvestili da je zimski odmor premijera koštao oko 80 hiljada franaka, zajedno sa njegovom petočlanom porodicom i pomoćnim osobljem, što uključuje i neposrednu zaštitu premijera. Rečeno je da je Haradinaj boravio u hotelu “Carlton” u najskupljem odmaralištu u Evropi. (TvPrizreni)♦