#Srpski studenti u finalu svetskog prvenstva u debatovanju

#Srpski studenti u finalu svetskog prvenstva u debatovanju

04/01/2018 Off By

 

Na upravo završenom Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Meksiku(World Universities Debating Championship) studenti koji su predstavljali Srbiju postili su ogroman uspeh plasmanom u finale najvećeg debatnog takmičenja na svetu.

 

Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, I Aleksandra Mihajlović, student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uspeli su da stignu do finala turnira u kategoriji engleski kao drugi jezik.
Pored timskog uspeha, dobili su i pojedinačne nagrade, Miloš je bio peti, a Aleksandra sedmi najbolji govornik turnira.
Miloš I Aleksandra su u finalu debatovali protiv timova sa Oksforda, iz Montreala i Latinske Amerike. A tema je bila:U demokratskim postkolonijalnim državama, Ovaj Dom veruje da bi opozicione partije od partije nezavisnosti trebalo da proklamuju i koriste nasleđe antikolonijalnog otpora. 
Na ovom takmičenju je učestvovalo preko 700 studenata iz 95 zemalja sveta, a Srbiju je predstavljao, pored Miloša I Aleksandre, još jedan tim: Stefan Kurandić i Matija Milekić sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.
Kao sudija na takmičenju učestvovao je Marko Ćirović, asistent na Fakultetu organizacionih nauka.
Podsećamo da naši debateri već duži niz godina postižu odlične uspehe na evropskom I svetskom nivou. Miloš Marjanović je prošle godine,sa svojom partnerkom Teodorom Rešetar, odneo titulu svetskog prvaka na debatnom prvenstvu održanom u Holandiji.
Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime u drugoj zemlji sveta od 1981. godine, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u tri takmičarske kategorije (otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik) i najveće je godišnje okupljanje studenata na svetu. Sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Kejptaunu, Južnoafrička Republika.(Press Otvorena komunikacija)♦