#Aleksandar Vulin: Nebo nad Srbijom je sigurno

#Aleksandar Vulin: Nebo nad Srbijom je sigurno

02/01/2018 Off By

 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković su u pratnji državnog sekretara Aleksandra Živkovića i komandanta RViPVO general-majora Ranka Živaka prisustvovali prikazu uzbunjivanja dežurne jedinice lovačke avijacije u sistemu PVO na Aerodromu „Batajnica“.

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da od vremena NATO agresije naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana nikada nisu bili u boljem stanju.

– Nikada nismo imali veći broj osposobljenih vazduhoplova. Nikada nismo imali bolje sisteme. Nikada nismo mogli za sebe da kažemo da smo u potpunosti spremni da ispunimo svaki zadatak. Imamo dovoljno tehnike i dovoljno ljudi da naše nebo bude sigurno, da bude zaštićeno svakog trenutka i da ispunjavamo sve svoje obaveze. Tako ćemo nastaviti i u budućem periodu – istakao je ministar odbrane.

On je rekao da je trenutno u toku, kada je reč o Vojnotehničkom sporazumu sa Ruskom Federacijom, druga faza remontovanja „migova“.

– Nastavljamo sve po planu. Sve se odvija u rokovima i baš onako kao što je dogovoreno. Zadovoljni smo i tehničkim kvalitetom svih radova na našim vazduhoplovima i upravo tako će se nastaviti. Mi se nadamo da ćemo ovu godinu krunisati nabavkom novih helikoptera i da ćemo na taj način zaokružiti sve što je potrebno našim vazduhoplovnim snagama – istakao je Vulin.

Takođe, ministar Vulin je naglasio da će se za smeštaj aviona i helikoptera obezbediti odgovarajuća infrastruktura, jer nova tehnika mora da bude zbrinuta i čuvana, kako bi još dugo mogla da funkcioniše.

Komandant RViPVO general-major Ranko Živak rekao je da Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana ima trajni zadatak – 24 sata da štiti i kontroliše suverenitet našeg vazdušnog prostora. To radi i tokom praznika.

– Danas smo imali priliku da prisustvujemo proveri dela snaga koje se nalaze u dežurnom sistemu. Pored aviona MiG-29, lovačke avijacije u sistemu stalnog dežurstva nalaze se i snage vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, koje budno prate šta se dešava u našem vazdušnom prostoru, kao i raketne jedinice za PVO.

Naša obučenost i ispravnost aviona je na visokom nivou i na osnovu toga pouzdano kontrolišemo i štitimo naš vazdušni prostor. I, naravno, nastavićemo i dalje da radimo na podizanju te svoje sposobnosti – istakao je general Živak.

Pukovnik Aleksandar Piposki, komandir dežurne jedinice na Aerodromu „Batajnica“ rekao je da je danas dežurna jedinica uzbunjena i postupila po proceduri do faze poletanja.

– Prikazali smo našu spremnost i brzinu da reagujemo na uzbunu. Dežurna jedinica je stacionirana ovde na Aerodromu „Batajnica“. U dežurstvu se nalaze dva aviona MiG-29, piloti i tehnički sastav. Avioni su osposobljeni za let u svim meteo-uslovima i u svakom trenutku mogu da polete.(Press MO)♦