#Američki amasador na KiM: Kosovo ima pravo na svoju vojsku, “kao suverena država”

#Američki amasador na KiM: Kosovo ima pravo na svoju vojsku, “kao suverena država”

01/01/2018 Off By

 

Kosovo u 2018 godini očekuju ozbiljne teme, ali da nadležni moraju i da dokažu da mogu da donose teške odluke, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu#Američki amasador na KiM: Kosovo ima pravo na svoju vojsku, “kao suverena država”

 

– Kosovo treba da pokaže međunarodnim saveznicima da može da završava poslove, uključujući i donošenje teških odluka – izjavio je američki diplomata kosovskom dnevniku”Epoka e Re”.
Kao jedan od najznačajnijih zadataka, izdvojio je ratifikaciju sporazuma o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom, koji je potpisan još 26. avgusta 2015. godine.

– Poslanici treba da ratifikuju sporazum o obeležavanju granice koji je potpisan 2015. godine. Zbog demarkacije Kosovo je u talačkom položaju, a mnogi su taj sporazum koristili u sopstvene političke ciljeve – reka je on.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je da SAD nimalo ne podržava ideju o stavljanju van snage zakona o tom sudu, jer bi to prema njegovim rečima izazvalo “teške i specifične posledice za evropsku budućnost Kosova i u odnosima sa SAD”.

On je rekao da je ideje o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu pokrenuta u tajnosti, kako bi se “izbeglo pažljivo razmatranje kosovske javnosti i njenih međunarodnih prijatelja”.

– Izuzetno sam razočaran time što se dovodi u pitanje budućnost države, kako bi se promovisali lični interesi pojedinaca koji su pokrenuli ideju o suspenziji zakona – rekao je Delavi. Dodao je da Kosovo ima pravo na svoju vojsku, “kao suverena država”.♦

(Vijesti.ba)