Morin Kormak: Dodik konstanto vuče BiH unatrag

Morin Kormak: Dodik konstanto vuče BiH unatrag

30/12/2017 Off By
Milorad Dodik će ostati pod sankcijama sve dok ne prestane da dovodi u pitanje opstanak BiH, izjavila je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

Predsednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik će ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ove godine, sve dok ne promeni svoje ponašanje i ne prestane da dovodi u pitanje opstanak BiH i promoviše separatističke planove, smatra američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, preneo je dnevnik Oslobođenje. Kormakova je u intervjuu ovom listu izjavila da Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljanje Dodika na “crnu listu” osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istovremeno u pitanje Dejtonski sporazum, prenosi Hina.
“Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora da odustane od toga da konstanto vuče BiH unatrag, govori o secesiji i prestane da se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama”, rekla je ambasadorka SAD. ♦