Godišnja konferencija ministra Vulina: povećan standard pripadnika VS

Godišnja konferencija ministra Vulina: povećan standard pripadnika VS

29/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Godišnja konferencija za medije ministra odbrane Aleksandra Vulina održana je danas u beogradskom Domu Vojske.


Vulin je, istakao da je u proteklih šest meseci Ministarstvo odbrane, sa svim svojim pripadnicima, sa Generalštabom Vojske Srbije, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, uradilo puno, da je promenilo mnoge stvari i da je menjalo na bolje.

– Naš težišni zadatak jeste bio poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, da pripadnici Vojske Srbije osete da je bolje, da osete da se živi bar malo lakše, malo bolje, da su sva ona vremena štednje i odricanja dala rezultat i da to Vojska Srbije mora i treba da oseti. Zato je doneta odluka o povećanju plata od 10 procenata za sve pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije što počinje od 1. januara 2018. godine da se primenjuje i kao što znate to je najveće povećanje koje uopšte imamo u našoj zemlji. Zaključkom Vlade Srbije data je saglasnost na Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije što je za nas u sistemu odbrane od ogromnog značaja, što je regulisalo naš postojeći položaj, što je, svakako, omogućilo dalji nastavak poboljšanja materijalnog položaja. Povećali smo dnevnice, sa 800 na 1.100 dinara i to je urađeno, na prvom mestu, za one koji u Vojsci Srbije rade najteže poslove. To su ljudi koji su u trupi, u kasarni, na stražarskim dužnostima, dakle, oni kojima na ovaj način možemo da kažemo da se bar delom zahvaljujemo. Dobili smo i bonus od 10.000 dinara za sve naše pripadnike, i to su dobili samo pripadnici bezbednosnog sektora, što opet govori o posebnom odnosu države prema Vojsci. Prvi put smo uveli i mogućnost davanja solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta, u visini prosečne neto zarade od 47.000 dinara koji će dobiti svako ko nas obraduje, kao što će i sebe obradovati novim životom – naglasio je ministar Vulin.
Rekao je i da “Možemo da kažemo da smo tokom proteklih šest meseci rešili 347 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Dodelili smo i 612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, a to je oko 233 kredita.

Ministar je, takođe, posebno istakao značaj toga što privreda prepoznaje da pripadnici Vojske Srbije i njihove porodice zaslužuju posebnu pažnju i posebno poštovanje.

– Zato smo sklopili čitav niz različitih ugovora i sporazuma sa raznim privrednim subjektima koji nam na razne načine pomažu, pa evo, među poslednjima je da se 25 – oro dece, pripadnika Vojske Srbije, besplatno školuje na Beogradskoj poslovnoj školi nakon našeg sporazuma. Hoću da se zahvalim i Ministarstvu lokalne samouprave koje nam je omogućilo da u svim lokalnim samoupravama naši pripadnici imaju pomoć prilikom upisa svoje dece u vrtiće – ukazao je ministar Vulin.

Govoreći o jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ministar odbrane je ocenio da je Vojska Srbije vredno radila, vredno vežbala, izrazivši očekivanje da tokom sledeće godine jedan od težišnih zadataka bude upravo poboljšanje operativnih sposobnosti, još više aktivnosti i još više vežbi.

– U ovoj godini realizovali smo 299 vežbi komandi jedinica u kojima je učestvovalo više od 10 hiljada pripadnika Vojske Srbije. Osnovnu i specijalističku obuku je prošlo 1035 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Realizovano je 106 kurseva koje je pohađalo 1917 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Veoma vodimo računa o tome da naša rezerva ponovo bude aktivna, da naši rezervisti prođu odgovarajuće obuke i da ponovo mogu da budu deo svoje vojske ukoliko to zatreba i zato smo ove godine realizovali kurseve, višednevne i jednodnevne obuke za 2.020 lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Kao što znate, u nekim ranijim vremenima, ukinut je sektor civilne odbrane, ukinut je taj važan deo Vojske, a mi smo ga novom sistematizacijom vratili – podsetio je ministar Vulin.
Govoreći o opremanju Vojske Srbije, ministar odbrane je izrazio posebno zadovoljstvo opremanjem Ratnog vazduhoplovstva sa šest aviona MiG 29, jer su prvi put od davne 1987. godine u naše vazduhoplovstvo ušli novi aparati.

– Opremali smo se streljačkim naoružanjem, termovizijskim, laserskim i optičkim nišanskim sistemima, balističkom opremom, padobranima, raketama, municijom svih kalibara. Naš vojnik mora da bude opremljen u skladu sa najvišim standardima, zato smo nabavili 7.030 kompleta terenske uniforme M10, obezbeđeno je oko milijardu i 53 miliona dinara gde smo sa „Jumkom“ iz Vranja zaključili ugovor za nabavku još 20 hiljada kompleta uniforme M10, dodatnih još 2.000 komada vetrovki, bluza, pantalona, 4.000 komada košulja, majica, 3.400 pantalona letnjih, 400 kompleta uniformi za potrebe pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u multinacionalne operacije, a kao što zanate imamo 10 multinacionalnih operacija.♦