U subotu biciklisti protestuju: ništa od obećanih biciklistički staza!

U subotu biciklisti protestuju: ništa od obećanih biciklistički staza!

28/12/2017 Off By

 

U subotu 30.decembra biciklisti će se u 16,30 časova tradicionalno okupiti na Trgu Republike na skupu pod nazivom Kritična masa, koji se održava 81. put u Beogradu.

 

Pored novogodišnjeg praznovanja i vesele atmofsere, biciklisti ovog puta moraće da se bave i politikom. Naime, na sedici gradske skupštine održanoj 21. decembra iz plana generalne regulacije izbačena je obaveza izgradnje biciklističkih staza, i zamenjena formulacijom da će biciklističke staze biti građene ukoliko “postoje prostorne mogućnosti”, kojih u praksi nikad nema jer su automobili uvek bitniji!
Da ironija bude veća, obaveza izgradnje je proglašena tehničkom greškom!
Iz ovoga se jasno mogu videti jasne namere gradonačelnika Siniše Malog, gradskog urbaniste Milutina Folića i gradskog menadžera Gorana Vesića koji jedno pričaju u izjavama za javnost obećavajući 120 kilometara biciklističkih staza, ali zapravo nisu spremni da se odreknu parkinga i saobraćajnih površina.
Očigledno je da će protiv nedvosmislenog javnog interesa da se građani kreću biciklom jer je zdravije i jer se tako smanjuju gužve uvek biti populistička automobilska logika, kojom se Beograd na žalost razlikuje od Beča, Ciriha, Barselone, Osla, Londona, Pariza i Kopenhagena koji su automobile rešili da “isteraju” iz centra.
Biciklisti zaključuju da je slikanje Siniše Malog (foto) na biciklu bio samo jeftin politički marketing, a da je gradonačelnik pokazao svoje stvarne namere kad je trebalo da deluje.

Iz protesta, biciklisti najavljuju “parastos” za plan od 120 km biciklističkih staza koji je napravio gradski urbanista Milutin Folić, da bi ukazali na pregažena obećanja gradskih zvaničnika.♦