Natalija Apostolova: Ukidanje Specijalnog suda strašan i ekstremno štetan zahtev

Natalija Apostolova: Ukidanje Specijalnog suda strašan i ekstremno štetan zahtev

23/12/2017 Off By
Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je ocjenila da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda strašna i ekstremno štetna.

“Takva odluka će dovesti u opasnost ceo posao koji je urađen poslednjih godina u vladavini prava i zakona, i može da minira sve što je urađeno da se otkloni praksa nekažnjavanja”, napisala je Apostolova na Twitteru.
Predsedništvo Skupštine Kosova ni u drugom večerašnjem pokušaju nije imalo kvorum da odluči o zahtevu 43 poslanika za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se izmenio Zakon o Specijalnom sudu. Na sednicu nisu došli potpredsednici Skupštine iz Demokratskog saveza Kosova, Pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste. Poslije ovakvog ishoda, nije bilo mogućnosti da sinoćs bude vanredne sednice Skupštine Kosova, što su zahtevali potpisnici peticije.
Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu. Peticiju je do sada potpisalo 15.000 ljudi.(Agencije)♦