Svečanost u Elektromreži Srbije: Transbalkanski koridor pušten u rad

Svečanost u Elektromreži Srbije: Transbalkanski koridor pušten u rad

21/12/2017 Off By

Ranka Čičak

U prisustvu premijerke Ane Brnabić danas je puštena u rad deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešica u Rumuniji.

Izgrađeni dalekovod od 68 km deo je kapitalnog elektroenergetskog projekta pod nazivom Transbalkanski koridor za prenos struje, a vrednost tog dela je 27 miliona evra.
Puštanju u rad dalekovoda, koji predstavlja prvu završenu deonicu Transbalkanskog koridora, prisustvovali su u dispečerskoj sali EMS-a i ministar energetike Aleksandar Antić i direktorka EMS AD Jelena Matejić.
Transbalkanski koridor dalekovodima će spojiti Rumuniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Italiju.

Ana Brnabić na svečanosti u Elektromreži Srbije izjavila da je danas “Elektromreža Srbije pustila u rad ”autoput” između Pančeva i Rešica, koji je najkvalitetniji u svetskoj energetici. Čestitam celom timu, tri meseca je urađeno pre roka. Treba svi da se ugladaju na taj projekat. Važno je da projekte završavamo u roku, a još bolje i pre roka”, navela je Brnabićeva.
Premijerka je dalje rekla da je Bord direktora MMF-a sinoć usvojio osmu i finalnu reviziju aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, čime je uspešno okončan taj aranžman.
“Time smo uspešno završili trogodišnji aranžman”, rekla je novinarima u EMS-u i istakla da je Srbija pokazala da je “stabilan i ozbiljan partner u najtežim okolnostima”.
Kako je rekla to će zvanično biti obeleženo u februaru, kada se i završava aranžman i kada će doći Misija MMF-a u našu zemlju.
“To je sve deo šire slike i politike koja počinje da daje konkretne rezultate, nastavićemo tako i u 2018. godini”, poručila je predsednica srpske Vlade.

Inače dalekovod ide od Rešica u Rumuniji do Pančeva, Obrenovca i Bajine Bašte, zatim do Pljevalja u Crnoj Gori i Lastve i onda ispod mora do Vilanove u Italiji. U Srbiji jedan deo ide do Kragujevca i Kraljeva, a deo ide do Višegrada u Republici Srpskoj.
EMS je gradio deonicu dalekovoda od trafostanice Pančevo 2 do rumunske granice.
Trasa je duga 68 kilometara i podignuta je u rekordnom roku. Podignuto je 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije nego što je planovima predviđeno.
Vrednost ove deonice iznosi 24,7 milona evra, a ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, iznosi više od 27 miliona evra.
Važno je reći da je celokupni projekat finansiran sredstvima EMS-a, a izvođači radova su domaće kompanije.
Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je danas izuzetan dan za srpski energetski sistem, jer je reč o kapitalnom projektu koji će doneti dugoročno benefite Srbiji, povećati sigurnost snabdevanja i dodatno smanjiti gubitke.
Direktorka EMS AD Jelena Matejić je rekla da je pušten u rad novi, dvostruki, interkonektivni 400-kilovoltni dalekovod od Pančeva do granice sa Rumunijom.
-Reč je o važnoj investiciji koja će značajno povećati prenosne kapacitete i pouzdanost prenosnog sistema Srbije, rekla je ona.♦