SAD istražuju vojnu saradnju zemalja zapadnog Balkana sa Rusijom

SAD istražuju vojnu saradnju zemalja zapadnog Balkana sa Rusijom

21/12/2017 Off By

 

Američko ministarstvo odbrane zajedno sa Stejt Departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvrši će procenu saradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izveštaj o tome dostavi će nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

 

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedjelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izveštaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom.

“Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom”, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.

Osim toga, Vlada SAD koraće Kongres da upozna i sa procenom o “obaveštajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom”, kao i o posljedicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Takođe, tražiće se iste procjene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na “prijetnju Ruske Federacije” interesima SAD širom svijeta.

Dokument koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt Department dostaviti komitetima Kongresa biće javan, ali će moći da sadrži delove koji neće biti dostupni javnosti.(Agencije)♦