Danas: svečani kraj Haškog suda!

Danas: svečani kraj Haškog suda!

21/12/2017 Off By
Svečanost zatvaranja Haškog tribunala bi će održana u Sali vitezova u okviru parlamenta Holandije, a prisustvovat će i kralj Holandije Villem Aleksander i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres. Na zatvaranje su pozvane sve bivše sudije i tužioci Tribunala, predstavnici drugih međunarodnih sudova i organizacija, diplomatski izaslanici država, kao i članovi udruženja žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Od osnivanja, u maju 1993. godine, Haški tribunal je za ratne zločine optužio ukupno 161 osobu i sve su bile privedene sudu. Osuđeno je 90 optuženih, oslobođeno ih je 19, a postupci protiv 37 osoba su bili prekinuti ili su optužnice povučene.
Pred sudom se pojavilo ukupno 4650 svedoka koji su svedočili o zločinima od Hrvatske i BiH do Kosova i Vojvodine. Sudilo se ukupno 10.800 dana i sve je to zapisano na 2,5 miliona stranica transkripata.
Gašenjem Tribunala, njegove nerešene slučajeve preuze će Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).
MMKS će voditi žalbene postupke za bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komadanta vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića, čija je odbrana najavila žalbu, i za vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, u Hagu oslobođenog odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata. Tužilaštvo se žalilo na njegovu oslobađajuću presudu.
Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti širom BiH, višegodišnje teroriziranje Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.
Pred MMKS-om će se voditi i ponovljeno suđenje za čelnike srpske službe državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, koji su 2013. bili oslobođeni krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH, ali je žalbeno veće tu presudu poništilo i naložilo ponovno suđenje.(Agencije)♦