Mehanizam za međunarodne krivične tribunale danas otvara prvi žalbeni proces u predmetu Vojislav Šešelj

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale danas otvara prvi žalbeni proces u predmetu Vojislav Šešelj

13/12/2017 Off By

 

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale danas će biti vođena rasprava o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za ratni zločin nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.
Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora ili da mu ponovno bude suđeno.
Šešelj, koji se branio sam, zatražio je da žalba bude odbačena, a oslobađajuća presuda potvrđena.
Apelaciono vijeće je Šešelj ranije obavijestio da “nema namjeru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom” i da se “u Haag neće dobrovoljno vraćati” sa privremene slobode na koju je u jesen 2014. pušten zbog bolesti.

Šešelj je najavio da ne namerava da dolazi u Hag ni na izricanje pravosnažne presude, koje je najavljeno u prvom delu 2018. godine, javlja BIRN-Justice Report.
Za zastupanje pravnih interesa Sud je Šešelju, po službenoj dužnosti, postavio američku pravnicu Kolin Rohan, ali ona nema pravo da se izjašnjava o suštini procesa, već samo da štiti proceduralna prava optuženog.♦