Američka privredna komora pohvalila reformske procese Srbije

Američka privredna komora pohvalila reformske procese Srbije

11/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Američka privredna komora u Srbiji, po četvrti put istražuje poslovnu klimu u Srbiji i poverenje svojih članova da investiraju kod nas. Meri se učinak Vlade Srbije u svim ključnim reformskim procesima ka stabilnijem ekonomskom rastu. Traže se ključne oblasti u kojima treba hitno uklanjati prepreke svakodnevnog poslovanja privrede.

 

Posle konferencije Američke privredne komore iznesene su novinarima pozitivne ocene. U odnosu na prošlu godinu poboljšana je poslovna klima. Pohvaljena je predvidljivost u oblasti poreza, borba protiv sive ekonomije, smanjivanje budžetskog deficita, reforma E uprave i brza digitalizacija.
Crne tačke su još javna preduzeća, javne nabavke, reforma zdravstva,i obrazovanje.
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović obećala je još veći angažman Vlade i rekla da je reforma katastra omogućila da se sa 500 procedura potrebnih ranije za početak građevinskih investicija, sve svede na 1 dozvolu. Na pitanje koji su planovi za suzbijanje sive ekonomije, ona kaže:
– Svaki zakon koji smo usvojili je korak dalje protiv sive ekonomije.

Ministarka pravde, Nela Kuburović kaže da su članice Američke privredne komore bile do sada pouzdan partner:
– Mi ćemo poboljšati efikasnost pravosuđa.Vlada će na tome raditi, jer joj je to obaveza oko poglavlja 23 pregovora s Evropom. Od prvog marta očekujemo korist od Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju korupcije, a biće koristan i novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji će početi da se priprema već početkom godine. Treba da menjamo ustavne okvire i jačamo sudstvo. Čekaju nas amandmani u odnosu na javno tužilaštvo.
Na pitanje novinara koliko ima nagomilanih nerešenih sudskih procesa u srpskim sudovima, ministarka kaže da se oni smanjuju, a i da Srbija ne spada u zemlje s najvećom količinom nerešenih predmeta. Recimo, u Italiji, koja je članica EU, jedan sudski proces traje znatno duže nego u Srbiji.♦