Beograd: Sastanka Visokog saveta Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije – privredna saradnja najveća šansa Balkana

Beograd: Sastanka Visokog saveta Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije – privredna saradnja najveća šansa Balkana

09/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Britanski premijer Vilijam Gletston je 1884. godine srpskom ambasadoru u Londonu, Milutinu Garašaninu rekao:


– Između vas Srba, Bugara i Rumuna treba da dođe do tesnog prijateljstva. Držite se krepko zajednički pa će se odmah za sve vas spoljna opasnost znamenito reducirati. Trvenja među balkanskim državama treba da se izbegavaju.
Ovaj tekst bio je izložen danas u holu Predsedništva, podeljen je svim novinarima, a pomenuli su ga i učesnuci sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske , Grčke u Rumunije Bojko Borisov, Aleksis Cipras i Mihail Todose, kao i njihov domaćin srpski predsednik Aleksandar Vučić.
Vućić je novinarima rekao da su njegovi gosti doneli evropski prijateljski duh u Beograd i da se razgovaralo o tome da Srbija što pre uđe u Evropu.
Sva tri gosta podržala su ideju brzih komunikacija na Balkanu, moderne železnice i puteve, dobar internet i ukidanje rominga.
Bilo je reči i o problemima u odnosima među svim zemljama Balkana, pa je pomenuto Skoplje i neizvesnost hoće li se tamo do koje mere i do kada nastaviti tvrdnje da su Makedonci jedini naslednici Aleksandra Velikog. Ovakva politika ljuti Grčku, a Makedoniju udaljava od Evropske unije.
Sledeće godine EU predsedava Bugarska, a godiunu dana kasnije Rumunija. To će biti prilika za novu konsolidaciju Balkana i za ulazak zemalja ovog regiona u Evropu. Prednost ima Srbija za koju je rečeno i da su joj napravljene nove nepravde i da ih sada treba ispraviti.
Bugarska novinarka pitala je svog premijera o širenju NATO-a na Balkanu, a on je rekao da je Bugarska disciplinovana kao članica NATO-a, ima NATO bazu, ali smatra da nema boljeg puta od evropskog.
Zemlje Balkan sada bolje sarađuju nego pre dvadeset godina kada su se večito svađale. Ima još torbulentnih mesta i zato je važno da se usklade odnosi sa Turskom, Rusijom i SAD.
Na pitanje kako će dokazati da nije proruski čovek srpski predsednik je rekao da ne oseća potrebu da se pravda:
-Srbija je na evropskom putu, a ja to ne krijem i kada razgovaram sa Rusima. Neki kada odu u Moskvu zaborave i odakjle su došli. I Zapadu kažem otvoreno da je Srbija ruski prijatelj i da će to prijateljstvo čuvati. Neki ljudi u EU misle da imaju pravo da nam drže pridike, a ja mislim da dobro znaju ko je uticao da se Srbiji oduzme deo teritorije.
Privredna saradnja je najbolja veza svih zemalja na Balkanu. Gradiće se plinovodi koji će spojiti sve zemlje.
Ovakvi će se sastanci nastaviti. Domaćin je goste odveo do gradilišta Beograda na vodi.♦