Beograd oblijepljen plakatima sa likom Ratka Mladića

Beograd oblijepljen plakatima sa likom Ratka Mladića

06/12/2017 Off By
Na više lokacija u Beogradu jutros su osvanuli plakati sa likom osuđenog generala Ratka Mladića sa rukom dignutom u vojnički pozdrav ispod kojeg piše “Neću da izdam”.

Plakati su viđeni u velikom broju u samom centru Beograda, a ima ih i po beogradskim naseljima. Na plakatu je logo Otadžbinskog pokreta “Obraz”.
Inače, u Beogradu danas borave članovi Predsedništva BiH u okviru koje će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid. Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine. Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.
Očekuje se da će tokom posete razgovarati o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, kao i međunarodnoj i regionalnoj, zatim ekonomskim integracijama, odbrambenoj i bezbjednosnoj politici, ali i o utvrđivanju dela granice BiH i Srbije.(Agencije)♦