CKS: obeležen Dan volontera Srbije

CKS: obeležen Dan volontera Srbije

05/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Međunarodnog dana volontera 5. decembra danas je obeležen u Crvenom krstu Srbije pod sloganom ,,Volonteri deluju prvi. Ovde. Svugde” (Volunteers Acts First. Here. Everywhere).


Ove godine Crveni krst Srbije Međunarodni dan volontera obeležio je zajedno sa agencijama Ujedinjenih nacija u Srbiji jer je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1985 . godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine nastao program Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV)).

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović obratila se gostima na svečanosti i rekla da je CKS kroz svoju dugu istoriju bio i ostao najstarija i najveća volonterska organizacija u Srbiji.
Podsetila je da Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 69.455 volontera. Od tog broja 60 posto čine mlađi, do 30 godina, 20 posto su stariji volonteri, a 20 volonteri srednjih godina. U prošloj godini je 3.024 mlade osobe počelo da volontira u Crvenom krstu po prvi put.
U protekloj godini volonteri su donirali zajednici 825.685 sati stručnog dobrovoljnog rada za kojim se ukazala potreba.

Milenovićeva je rekla da u svetu prosečan odnos volontera i zaposlenih u Crvenom krstu je 39 volonterama na jednog profesionalno zaposlenog.
U Crvenom krstu Srbije taj odnos je višestruko povoljniji – 113 volontera prema jednom profesionalcu.

Međunarodni Pokret Crvenog krsta danas u svetu okuplja 190 nacionalnih organizacija sa preko 17 miliona volontera od kojih je preko 10 miliona mladih, rekla je Vesna Milenović.♦