Evropski mediji: Plenković predsednik vlade koji podržava ratnog zločinca!

Evropski mediji: Plenković predsednik vlade koji podržava ratnog zločinca!

03/12/2017 Off By

 

Slobodan Praljak, redatelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardiranje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, piše Gardian.

Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu “dubokom moralnom nepravdom”.
Kako piše Gardian, ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.
“Ovo samoubistvo samo će zacementirati ono što javnost već misli o Haškom sudu”, smatra Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.
“U Srbiji i u Hrvatskoj javnost i mediji su zabrinutiji zbog optuženih nego zbog žrtava, dodaje.
Ne propituje samo Gardian reakcije hrvatskih funkcionera povodom Praljkovog samoubistva. Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom “Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka”, u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.
Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Der Standard konstatira da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac.
“Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao” te je računao da će njegovo samoubojstvo imati političke posljedice.
Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija da prihvati presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haga poštovala. Praljkovo “stiliziranje u žrtvu” u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Der Standard.
Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače “više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar”, počeo da govori o nepravednoj presudi i najavio “pravne i političke korake”, iako i sam zna da ne može ništa da učini. To je za Der Standard potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.
“U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova” oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list. Glasniji su ipak političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, kao što je predsednice Kolinda Grabar-Kitarović, koja “već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine”. Ona je Praljka hvalila i pre presude i protivno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Ovome se pridružio i Plenković, koji je suprotno istini izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački pothvat u Hagu.
Takođe, poznati nemački nedeljnik Der Spiegel na svom portalu, inače jednom od najposećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u koji se zgraža nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.
Gardian se u svom članku pozabavio i potencijalnim sigurnosnim propustima u haškoj sudnici.
Istraživači u Haškom sudu trude se da zakrpe sve bezbednosne propuste u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na “Praljkov potez”, pišu o dramatičnom samoubojstvu.
Praljkovo samoubistvo, koje su preneli mediji širom sveta, izruguje se sudskim bezbednosnim procedurama. Osim što je holandska policija otvorila svoju vlastitu istragu, Sud je angažirao gambijskog suca Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopšte došao do vlašice cijankalija koja ga je ubila. Istraga će započeti s najočitijim bezbednosnim propustom – pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.
Na većini haških suđenja, uz optuženima stajali su čuvari u plavim uniformama. Tako su dvojica stajala s obe strane Ratka Mladića prošlog meseca. Međutim, nijedan čuvar nije stajao uz Praljka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina protiv muslimana i nijedan nije primetio flašicu u Praljkovim rukama.
“Inače su dva čuvara iza optuženog, ali ovaj put nije bilo tako”, rekao je jedan hrvatski funkcioner čije ime Gardian ne navodi jer nije ovlašten za razgovor s medijima.
“Hrvatski mediji pišu kako je moguće da zbog toga što je bio posljednji dan rada haškog suda da dođe do opuštanja s pravilima”, dodaje.
Istraživači žele da saznaju kako je Praljak uneo otrov, pored pretresa i rendgenu koji su obavezni za sve optužene koji ulaze i izlaze iz suda. Ako uzmemo u obzir smrtonosnost cijankalija, funkcioneri mogu da budu srećni što ga je upotrijebio samo na sebi.
Samoubistvo je bilo već prisutno u Haškom sudu, kao nusproizvod teških kazni koje su se izricale zbog užasnih zločina počinjenih u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, piše Gardian. Dva haška zatvorenika, obojica Srbi, obesila su se u zatvorskim ćelijama. Slobodan Milošević, najpoznatiji haški optuženik, navodno je krijumčario antibiotike u svoju ćeliju kako bi pogoršao srčano stanje koje ga je ubilo pred kraj trogodišnje parnice u 2006. godini.
Posetitelji u Haškom sudu podvrgnuti su rendgenskim pretresima, a zabranjeno je unošenje tečnosti. Međutim, sudije nisu uveli intenzivnije telesno pretresanje, bojeći se nezadovoljstva javnosti.
“Pretraživanja su slične onima na aerodromima, samo nisu toliko intenzivna. Da su intenzivnija, ljudi bi se pobunili”, kaže dr. Eric Gordy.
Postoji strah da će samoubistvo okaljati uspjehe Suda koji je zatvorio desetke ratnih zločinaca i uveo niz presedana u međunarodnom pravu.(Agencije)♦