Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju

Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju

30/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić, postavo je kamen temeljac za izgradnju novog hotela Mona Plaza. A posle toga bavio se najnovijim događajima u regionu i novinarima izjavio da samoubistvo bivšeg komandanta Hrvatskog veća odbrane Slobodana Praljka u Haškom sudu ne bi nazvao kukavičlukom i da se ne bi rugao tom činu.

O izjavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rekao je da je nije razumeo. Kako kaže, ljudima iz EU bi imao što šta da poruči zbog različitih aršina.
“Ne razumem kako neko u svemu tome pronalazi krivicu Srba”, rekao je Vučić uz tvrdnju da u delu hrvatske javnosti postoji patološka opsesija Srbijom i srpskim narodom.
Rekao je da Imao šta da poruči ljudima u EU povodom njihovih različitih aršina i reči izgovorenih Srbiji i, recimo, Hrvatskoj povodom poslednjih presuda. Pokušaću ukazati na to čemu je Srbija izložena, a kako se prave slepi, gluvi, a ponekad i pomalo glupi kad su drugi u pitanju.
Kometarišući reakcije hrvatskih vlasti nakon presude prema kojoj je hrvatsko rukovodstvo krivo za udruženi zločinački poduhvat, Vučić je rekao da ne razume kako uvek neko od hrvatskih zvaničnika, ko ne zna šta će sa sobom, pomene Srbiju i Srbe.
“Ja sam zadovoljan, jer mi umemo da gledamo u svoje dvorište i što imamo mogućnost da donosimo odgovorne odluke. Ali nisam srećan zbog različitih aršina. Jer zamislite šta bi bilo da sam ja kao predsednik, pre sedam dana posle presude Mladiću za koju 95 odsto građana smatra da je protivpravna i loša, rekao ono što su rekli oni, kao i oni koji bi trebalo da nam budu uzori iz EU. Da sam rekao da je presuda nepravedna i da ćemo se protiv nje boriti svim sredstvima i da dan kasnije idem na Pale da utešim te ljude”, rekao je Vučić.
Na pitanje o tome je li se nakon jučerašnje presude čuo s Draganom Čovićem s kojim je u dobrim odnosima, ili s nekima iz hrvatskog političkog vrha, kao i šta je sa susretom s hrvatskom predsednicom, odgovorio je:

“Za susrete sam uvek spreman, od mene niste čuli ružnu rieč o Hrvatskoj. S Čovićem imam odlične odnose, on je za pet dana u Beogradu. Razumeo sam njegove poruke juče. Ono što ne razumem je kako neko u tome pronađe krivicu Srba. Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju… Dosta je bilo! U BiH je poginulo 30.000 Srba, a nema nijednog čoveka koji je odgovarao za nijedan zločin nad Srbima. Pozivam građane Srbije da poštuju i tuđe žrtve, da se ne šalimo i ne sprdamo i da ne vidimo samo sebe, nego i druge. Nama Hrvatska nije nikakva opsesija, za susret i razgovore smo uvek spremni, ali ne možete šamarati nikoga u Srbiji. Ovo je zemlja ponosnih i dostojanstvenih ljudi koja nikome neće dopustiti da je šamara. Ne možete zaustaviti razvoj Srbije. Nećemo vam dopustiti da ponižavate ovaj narod ovde, dosta je bilo. Pogledajte se u ogledalo, za susret ste dobrodošli. S najvećom srećom ćemo pomoći da se pronađu nestali, ali očekujemo to isto. Samo što vi u Hrvatskoj ne smete reći da je nestalo više Srba nego Hrvata”, kazao je Vučić.♦